zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 30. týždňa 2018

OBCHODNÁ VOJNA USA – EÚ JE NATERAZ ZAŽEHNANÁ

EUROZÓNA: Investori sa minulý týždeň zameriavali na stretnutie šéfa Európskej komisie Junckera s Donaldom Trumpom. Európska komisárka pre obchod ešte pred stretnutím uviedla, že únia pripravuje zoznam amerických produktov v hodnote viac ako 20 mld. USD, na ktoré uvalí clá, ak sa naplnia vyhrážky Trumpa o zavedení ciel na európske automobily. Stretnutie Junker-Trump nakoniec prinieslo dohodu, čím sa znížili obavy z eskalácie obchodnej vojny. USA a EÚ budú vyjednávať o odstraňovaní bariér vo vzájomnom zahraničnom obchode. Dohodli sa, že počas prebiehajúcich rokovaní nebudú uvalené žiadne clá.

„Čísla PMI indexov v eurozóne nevyzneli až tak pozitívne ako v Nemecku. Index vo výrobnom sektore menového bloku vzrástol na 55,1 bodu z júnovej hodnoty 54,9 bodu, pričom trhy očakávali mierny pokles na 54,7 bodu. V tomto prípade tak boli investori pozitívne prekvapení. V sektore služieb však došlo k sklamaniu, keď index v júli výrazne klesol na 54,4 bodu z júnovej hodnoty 55,2 bodu. V dôsledku toho sa znížil aj kompozitný PMI index v eurozóne na 54,3 bodu z predchádzajúcej úrovne 54,9 bodu. Zverejnená bola aj spotrebiteľská dôvera za eurozónu, ktorá v podstate stagnovala v júli na júnovej úrovni -0,6 bodu, no trhy očakávali mierne zhoršenie na -0,7 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: V najväčšej európskej ekonomike v júli pozitívne prekvapil PMI index vo výrobnom sektore, ktorý výrazne vzrástol až na úroveň 57,3 bodu, čím prekonal nielen predchádzajúcu hodnotu [55,9 bodu] ale aj trhový konsenzus [55,5 bodu]. V nemeckom sektore služieb ale už k takému „pozitívnemu šoku“ nedošlo a index PMI v júli dosiahol 54,4 bodu, teda úroveň takmer identickú s júnovou hodnotou aj s trhovými očakávaniami [54,5 bodu]. Vďaka výraznému zvýšeniu indexu vo výrobe však vzrástol aj nemecký kompozitný PMI index na hodnotu 55,2 bodu z predchádzajúcej úrovne 54,8 bodu.

Uplynulý týždeň bol zverejnený aj index podnikateľskej klímy Ifo v Nemecku. Ten v júli klesol na 101,7 bodu, čo je zníženie o -0,1 bodu, no trhy očakávali, že dôvera podnikateľov klesne výraznejšie, a to o -0,3 body. Zatiaľ čo subindex lfo vyjadrujúci hodnotenie súčasnej situácie sa vyvíjal priaznivo, tak očakávania do budúcnosti dosiahli negatívny podtón. Tam totižto došlo k poklesu o -0,3 bodu na 98,2 bodu, no trhy čakali o niečo miernejší pokles. Opačne sa vyvíjala situácia pri indexe lfo hodnotiaceho súčasnú situáciu. Tu došlo v júli v porovnaní s júnom k rastu o 0,1 bodu na 105,3 bodu, pri výraznejšom pesimistickom odhade trhového konsenzu [104,9 bodu].

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Zoznam takzvaných „mäkkých indikátor“ bol minulý týždeň v Nemecku dosť rozsiahli. Zverejnená bola aj nemecká spotrebiteľská dôvera GfK. Tá v auguste mierne klesla [o -0,1 bodu] na 10,6 bodu, no stále ide o vysokú hodnotu.

USA: Azda najzaujímavejším zverejnením v USA bolo zverejnenie anualizovaného kvartálneho rastu HDP za 2. štvrťrok tohto roka. Americká ekonomika podľa tohto ukazovateľa v druhom kvartáli šliapla na plyn a vzrástla až o 4,1 %, zatiaľ čo v 1. štvrťroku zaznamenala rast „len“ na úrovni 2,2 %. Trhy ale tento vývoj neprekvapil, keďže odhadovali rast na úrovni, ktorý sa takmer zhodoval zo skutočnosťou [4,2 %].

V USA index PMI vo výrobe v júli mierne vzrástol na 55,5 bodu z júnovej hodnoty 55,4 bodu, investori ale očakávali pokles indexu k hodnote 55 bodov. K zníženiu ale došlo v sektore služieb, a to na 56,2 bodu z predchádzajúcej úrovne 56,5 bodu. Kompozitný PMI index sa v dôsledku toho taktiež znížil z 56,2 bodu na 55,9 bodu. Finalizácia indexu ekonomického sentimentu podľa University of Michigan za júl dosiahla hodnotu 97,9 bodu, zatiaľ čo prvý odhad poukazoval na nižšiu úroveň 97,1 bodu. Aj v tomto prípade sa skutočnosť zhodovala s trhovým konsenzom.

Rast júnových veľkoobchodných zásob trhy očakávali na úrovni 0,3 %, no reálne tieto zásoby stagnovali. Aj pri objednávkach tovarov dlhodobej spotreby bol skutočný rast nižší [1 %] ako ten odhadovaný [3 %]. Nových US žiadostí o dávky v nezamestnanosti za uplynulý týždeň pribudlo 217 tisíc, a teda o čosi viac [o 2 tisíc] ako trhy čakali.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices