hranolceky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Uskromniť sa budeme musieť aj na hranolkách. Farmári sa sťažujú na zlú úrodu

BERLÍN / Nemeckí farmári očakávajú tento rok až o 40 percent menšiu úrodu zemiakov. Najviac to vraj pocítia práve výrobcovia hranoliek. Budú musieť preto prijať kroky, obľúbenú prílohu skrátia a zmenšia.

Vytrvalé sucho a vysoké teploty tvrdo zasiahli poľnohospodárov a okrem iného si to odniesli aj zemiaky, píše nemecký denník Deutsche Welle. Spolková Asociácie pestovateľov ovocia, zeleniny a zemiakov (BOGK) v nedeľu varovala, že úroda bude tento rok dramaticky nižšia. A najviac to budú podľa zväzu cítiť práve výrobcovia hranoliek.

„Veľké zemiaky, ktoré sú potrebné na produkciu hranoliek, budú tento rok len v malých objemoch, v tom horšom prípade v niektorých oblastiach vôbec,“ uviedol riaditeľ asociácie Horst-Peter Karos. Predpokladá, že úroda bude nižšia o 25 až 40 percent. Najhorší scenár nastane, ak budú suchá pokračovať.

Odborníci na poľnohospodárstvo podľa nemeckého denníka nedávajú farmárom väčšiu nádej ani v prípade, že budú svoje polia zavlažovať. Import nedostatok zemiakov tiež nevyrieši, pretože niekoľko ďalších veľkých producentských krajín má rovnaké problémy.

Situácia na Slovensku

Súčasné horúčavy a náhle zmeny počasia s prívalovými dažďami na Slovensku majú dopad okrem samotných ľudí aj na poľnohospodárske plodiny, či chov hospodárskych zvierat.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

V súčasnosti majú vysoké teploty podľa Sadovskej vplyv najmä na cukrovú repu, kukuricu a sóju. V prípade cukrovej repy sa jedná o riziko zavädnutia listov a zníženie cukornatosti. Úroda cukrovej repy tak môže byť nižšia o 15 až 30 %. V prípade kukurice zase hrozí zníženie hmotnosti zrna a úroda môže byť nižšia o 10 až 30 %. V prípade sóje môže dôjsť vplyvom vysokých teplôt k zavädnutiu listov, zníženiu počtu a hmotnosti semien v strukoch, no a úroda môže byť v konečnom dôsledku nižšia o 15 až 40 %,“ vyčíslila odhadované straty produkcie Eva Sadovská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices