papez
PHOTO: © European Union- EP.

Prelomové rozhodnutie pápeža Františka o treste smrti

RÍM / Rímskokatolícka cirkev formálne oznámila zmenu svojho náhľadu na trest smrti. Považuje ho za neprípustný za akýchkoľvek okolností. Vatikán uviedol, že nový postoj k trestu odráža názor pápeža Františka, ktorý trest smrti úplne odmieta. Doterajší katechizmus pritom trest smrti povoľoval vo výnimočných prípadoch.

Podľa súčasného pápeža je trest smrti stále neprípustný, pretože „útočí na ľudskú dôstojnosť“. Doteraz platiaci katechizmus, ktorý schválil v roku 1997 pápež Ján Pavol II., trest smrti povoľoval s tým, že potreba tohto trestu „je veľmi zriedkavý, takmer neexistujúci“. Katolícka cirkev však tento trest pripúšťala v prípade, že by bol „jediným možným spôsobom, ako efektívne chrániť ľudské životy pred nespravodlivým agresorom“.

Zrušenie trestu smrti

Nové učenie však hovorí, že predchádzajúca politika je zastaraná a že existujú aj ďalšie spôsoby, ako chrániť spoločnosť. Podľa cirkevného učenia je teraz „trest smrti neprípustný, pretože ide o útok na nedotknuteľnosť a dôstojnosť jedinca“. Cirkev by preto privítala jeho zrušenie po celom svete. Text nového učenia bol schválený už v máji, Vatikán ho ale zverejnil až dnes.

Trest smrti bol zrušený vo väčšine Európy a Južnej Ameriky, avšak stále je používaný v Spojených štátoch, v niekoľkých krajinách Ázie, Afriky a na Blízkom východe. Tento týždeň turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že by mohol najvyšší trest znovu zaviesťpotom, čo bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy krajiny dostať sa do Európskej únie.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

List z Vatikánu

V liste, ktorý zmenu postoja Vatikánu vysvetľuje, sa hovorí okrem iného o tom, že vývoj katolíckej doktríny ohľadom trestu smrti nie je v rozpore s predchádzajúcim učením, ide skôr „o evolúcii predchádzajúceho postoja“.

„Ak v minulosti politická a sociálna situácia umožnili, aby bol trest smrti prijateľným prostriedkom na ochranu spoločnosti, teraz došlo k nárastu porozumenie, že človek nemôže stratiť svoju dôstojnosť ani potom, čo spáchal ten najvážnejší zločin,“ uviedol kardinál Luis Ladaria, ktorý stojí v čele Kongregácie pre náuku viery.

Organizácia Amnesty International (AI), ktorá bojuje za zrušenie trestu smrti na celom svete, krok Vatikánu uvítala. „Cirkev vyjadrila svoj odpor k trestu smrti už v minulosti, avšak slovami, ktoré nebola jednoznačné,“ uviedol Riccardo Noury ​​z AI. „Teraz to povedali veľmi jasne,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices