poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Silný požiar v Portugalsku sa blíži k obľúbenému letovisku. Európu sužuje teplo

LISABON / Požiar v regióne Algarve na juhu Portugalska sa blíži k letovisku na pobreží. Portugalská vláda v utorok previedla velenie zásahu z regionálnej na národnú úroveň. Živel si nevyžiadal žiadne obete. V Španielsku naopak od minulého týždňa vyžiadala pre teplo už 10 obetí.

Požiar vypukol ešte v piatok v kopcoch pri meste Monchique a k jeho šíreniu prispeli teploty, ktoré cez víkend v oblasti presiahli 40 stupňov. V súčasnosti sa plamene postupne blížia k pobrežiu, kde trávia dovolenku tisíce portugalských i zahraničných turistov.

Od pobrežného mesta Silves delí požiar už len 10 kilometrov. Podľa miestnych obyvateľov v meste už teraz „sneží popol“. Od piatku pritom plamene pohltili územie o rozlohe 20 tisíc hektárov. Niekoľko desiatok domov v zalesnenej oblasti ľahlo popolom. „Rozhodli sme sa presunúť koordináciu zásahov na národnú úroveň. To nám umožní mobilizovať viac zdrojov,“ tvrdí minister vnútra Eduardo Cabrita.

Hasenie koordinuje Úrad civilnej ochrany, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra. Profesionálny hasiči postup úradu verejne kritizovali. Šéf národného združenia profesionálnych hasičov Fernando Curto vyzval k zmene taktiky a navrhol, aby sa pri boji s živlom použili chemikálie. Nemálo miestnych obyvateľov si kladie otázku, prečo sa vzhľadom na množstvo nasadených hasičov a techniky oheň stále šírke, keď v pondelok bolo 95 percent požiaru pod kontrolou.

Smrtiace teploty

Vlna horúčav si v Španielsku od minulej stredy vyžiadala desať ľudských životov, vrátane štyridsaťročného Nemca, ktorý šiel púť do Santiaga de Compostela. Poslednou obeťou sa stal v utorok starší muž, ktorý skolaboval na ulici v Barcelone. Vysoké teploty, ktoré vo Španielskou cez víkend dosiahli až 46,6 stupňa, od pondelka klesajú.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Horúca Európa

Horúčavy sužujú Európu aj naďalej. V Nemecku zažili zrejme najteplejší deň v roku. Teplomer v Kolíne nad Rýnom ukazoval 38 stupňov Celzia. Problémy zvládať vysoké teploty nemajú len ľudia, ale aj zvieratá a rastliny.

V Belgicku suchá a teplá spálili až 30 percent stromčekov, ktoré pestovali na vianočnú sezónu. Pred horúčavami sa snažia uchrániť aj zvieratá. Vo Švajčiarskych Alpách osviežuje pasúce sa kravy dokonca armáda. Do horských oblastí poslala vrtuľníky, ktoré tam zhadzujú plastové kontajnery plné vody.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

hasenie poziarov zo vzduchu

EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Európska komisia (EK) zaplatí nákup 12 nových hasičských lietadiel v hodnote 600 miliónov eur. Budú …

Consent choices