zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa 2018

TRUMP OPÄŤ ESKALUJE OBCHODNÚ VOJNU S ČÍNOU

EUROZÓNA: Dôvera v ekonomiku eurozóny za júl mierne prekonala trhové očakávania o 0,1 bodu na 112,1 bodu, no v porovnaní s júnom ide o pokles o -0,2 bodu. Finalizácia spotrebiteľskej dôvery dopadla v stopercentnej zhode s trhovým konsenzom a taktiež aj prvotným odhadom na úrovni -0,6 bodu. Dôvera spotrebiteľov sa tak oproti júnu nezmenila. V eurozóne sa júlový PMI index vo výrobe zhodoval s prvým odhadom na úrovni 55,1 bodu, a zvýšil sa tak o 0,2 bodu oproti júnovej úrovni.

„Spotrebiteľské ceny v eurozóne podľa prvotného odhadu v júli medziročne vzrástli o 2,1 %, čo prekonalo júnový rast o 2,0 % aj očakávania trhu [2,0 %]. Jadrová inflácia v menovom bloku taktiež zrýchlila svoje tempo rastu z júnových 0,9 % na júlových 1,1 %, pričom trhový konsenzus odhadoval rast na úrovni rovného percenta. Inflačný vývoj v krajinách platiacich eurom tak bol pre trhy priaznivý a podporil európsku menu, keďže vytvára priestor pre uťahovanie menovej politiky a zvyšovanie sadzieb zo strany ECB. Vývoj HDP v 2. tohtoročnom kvartáli už ale toľko dôvodov na úsmev euru nedal. Ekonomika eurozóny totižto medziročne vzrástla o 2,1 %, čo predstavuje výraznejšie spomalenie oproti rastu o 2,5 % v 1. kvartáli tohto roka. Šok pre investorov to ale nebol, keďže pomalší rast HDP bol v podstate očakávaný [na úrovni 2,2 %], nekonalo sa ale ani žiadne pozitívne prekvapenie. V medzikvartálnom porovnaní sa ekonomika eurozóny zväčšila o 0,3 %, čo bol taktiež pomalší rast ako v 1. štvrťroku aj ako odhadovali trhy [v oboch prípadoch 0,4 %],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

V eurozóne bol vyšší prvotný odhad PMI indexu v službách o 0,2 bodu ako realita, no kompozitný index PMI bol v stopercentnej zhode s prvým odhadom na úrovni 54,3 bodu. V menovom bloku však mierne sklamal júnový rast maloobchodných tržieb. Tie síce vzrástli o 1,2 %, no trhový konsenzus počítal so zvýšením o 1,4 %.

NEMECKO: Júlová inflácia mierne spomalila svoje tempo rastu z júnových 2,1 % na rovné dve percentá. Trhy však očakávali rovnaké tempo rastu ako v júni, takže zostali trochu sklamané. Aj medzimesačný rast mierne sklamal trhy [očakávali 0,4 %], no napriek tomu v júli rástli ceny rýchlejšie [o 0,3 %] ako v júni [o 0,1 %]. A podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien sa nemecká inflácia trafila do trhového odhadu 2,1 %, čo znamená, že si zachovala júnové tempo rastu. V medzimesačnom porovnaní zrýchlil rast cien o 0,4 % po júnovom zvýšení o 0,1 %. V konečnom zúčtovaní môžeme povedať, že nemecká inflácia bola viac-menej priaznivá a podporila európsku menu, keďže predznačuje stabilný rast cien aj v menovom bloku, a to vytvára priestor pre zvyšovanie sadzieb zo strany ECB.

USA: Júnový rast osobných príjmov a výdavkov sa trafil do trhového odhadu. Príjmy amerických domácnosti v júni medzimesačne vzrástli o 0,4 %, teda rovnako ako v máji. Výdavky US domácností taktiež vzrástli o 0,4 %, čo predstavovalo mierne spomaleniu oproti májovému rastu o 0,5 %. Spotrebiteľská dôvera v americkej ekonomike podľa Conference Board dosiahla v júli 127,4 bodu, čím mierne prekročila júnovú úroveň 127,1 bodu, ale výraznejšie pokorila trhový odhad na úrovni rovných 126 bodov. Radosť pokazil júlový index ISM vo výrobe. Ten klesol z júnových 60,2 bodu na 58,1 bodu, čo je výraznejší pokles, ako čakali trhy [59,4 body]. PMI index v službách si vo finále pohoršil v porovnaní s prvotným odhadom o -0,2 bodu a dosiahol rovných 56 bodov. Kompozitný PMI index tak klesol na 55,7 bodu z júnových 55,9 bodu.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Zverejnený report ADP za júl hovorí o vytvorení 219 tisíc nových pracovných miest, pričom konsenzus počítal so zvýšením „iba“ o 186 tisíc pracovných pozícií. To indikovalo, že aj piatkové oficiálne vládne štatistiky NfP [Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora] sa budú vyvíjať priaznivo. To sa však nestalo. Nových pracovných miest v júli síce pribudlo [157 tisíc], no podstatne menej ako trhy očakávali [193 tisíc]. Júnová hodnota však bola revidovaná nahor o 35 tisíc miest na 248 tisíc. Miera nezamestnanosti v júli klesla o -0,1 p. bodu na 3,9 %, čo bolo v súlade s trhovým konsenzom. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy síce stagnoval v júli na júnovej hodnote 2,7 %, no trhy to aj očakávali. Medzimesačný nárast júl vs. jún zvýšil dynamiku rastu z júnového 0,1 % na júlových 0,3 %.

Donald Trump minulý týždeň opäť rozdúchal obchodnú vojnu medzi USA a Čínou. Navrhol zaviesť clá vo výške 25 % [namiesto pôvodných 10 %] na čínsky tovar v hodnote 200 mld. dolárov. Cieľom Washingtonu je vystupňovať tlak na Čínu, aby dosiahol od nej ústupky. Peking v piatok uviedol, že je ochotný všetko vyriešiť na princípe rovnosti. No na Trumpom navrhované clá reagovala Čína odvetou, a to v hodnote 60 mld. USD na vybrané americké produkty. Malo by sa to týkať najmä niektorých lietadiel, vrtuľníkov, hovädzieho mäsa či LNG. Celkovo by malo ísť o viac ako 5 tisíc produktov. Clá by sa mali pohybovať vo výške od 5 do 25 %. Touto reakciou dala Čína jasne najavo, že ustúpiť nemieni. Clá zatiaľ v platnosti nie sú a všetko bude závisieť od ďalších krokov USA.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices