plasty
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Francúzsko cenovo zvýhodní tovar v recyklovaných obaloch

PARÍŽ / Francúzska vláda chce budúci rok zaviesť finančné zvýhodnenie výrobkov predávaných v recyklovaných obaloch. Podľa správy týždenníka Le Journal du Dimanche by úspora mohla predstavovať až desatinu ceny. Prezident Emmanuel Macron vo svojej kampani sľuboval, že Francúzsko do roku 2025 bude plasty recyklovať zo sto percent, teraz je na 25 percentách.

„Ak bude možné vybrať si medzi dvoma fľašami – jednou vyrobenou z recyklovaného plastu a druhou z nerecyklovaného – potom bude tá prvá lacnejšia,“ povedala štátna tajomníčka pre ekológiu Brune Poirson.

Opatrenie, ktoré chce vláda zaviesť začiatkom budúceho roka, sa má týkať obalov na báze plastu. Od roku 2020 potom bude zakázaný predaj plastových kalíškov, soľničiek a ďalšieho riadu na jedno použitie. Nahradia ich výrobky na opakované použitie alebo tie z rozložiteľných materiálov.

Ako píše agentúra AFP, politici začínajú reagovať na tlak verejnosti. Na sociálnych sieťach kolujú zábery oceánov a morí zamorených plastovými obalmi, aktivisti organizujú akcie pred supermarketmi a vŕšia pred nimi obaly tovaru. Ťaženie proti plastom sa netýka iba Európskej únie; k zákazu ponúkať plastové vrecká na jedno použitie sa pripojil aj Nový Zéland alebo Čile. Vo Francúzsku sa nesmú ponúkať sáčky, ktoré nemožno skompostovať. Napriek tomu ale sektor výroby plastov ďalej prekvitá – za desať rokov výroba vzrástla o 40 percent, pričom obalový materiál je hlavnou položkou.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Podľa Poirson sa vo Francúzsku odpad zle triedi. „V Paríži alebo v Marseille sa vracia k recyklácii menej ako jedna plastová fľaša z desiatich. Časté sú tiež omyly pri triedení,“ povedala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices