export
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Prudký nárast exportu. Slovensku sa v júni darilo

BRATISLAVA / Slovenský export v júni milo prekvapil a predčil očakávania analytikov. Vývoz rástol medzimesačne aj medziročne, čo je dobré, kedže sme krajina, ktorá by bez dobrého vývozu neprežila. Navyše keď sa darí exportu, darí sa hospodárstvu, rastie zamestnanosť a tiež platy.

Slovensko v júni vyvážalo veľmi ekonomicky. Náš export dosiahol skoro 7 miliárd eur a prekvapil aj odborníkov. „Exporty ďalej rástli už s relatívne dobrých májových hodnôt sa mierne zvýšili,“uviedol Ľubomír Koršnák, analytik UniCredit bank. „Bolo to takmer 11 percent oproti rovnakému mesiacu v minulom roku,“dodala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Dovozy aj vývozy sa tak v júni vyšplhali na nové historické maximá a potvrdzovali tak pretrvávajúci rast slovenskej ekonomiky. „Bilancia zahraničného obchodu bola v júni vyššia ako sme očakávali. Bolo to zhruba tých 432 miliónov eur,“ povedala Katarína Muchová.

Export ťahali automobilky, ktorým v júni pomohol ešte jeden faktor. „Zavedenie produkcie nových modelov, po ktorých je zvyčajne vyšší dopyt,“ povedal Ľubomír Koršnák. Vývoz sa ešte viac „nakopne“, keď začne na jeseň vyrábať Jaguar Land Rover. „Najväčší vplyv to bude mať až v budúcom roku,“ upresnila analytička Slovenskej sporiteľne.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Strašiakom našej ekonomiky, kedže je exportná sú najmä externé riziká, ktoré sa vždy nájdu. „V rastúcom protekcionizme a z toho vyplývajúcej obchodnej vojny,“ vysvetlil analytik UniCredit bank. Tohto faktoru sa neobáva len Slovensko, ale skoro celý svet. „Politika Donalda Trumpa, je veľkou výzvou nielen len pre Nemecko, ale pre celý svet. V čase, keď sa iné krajiny zaväzujú k voľnému obchodu, ide opačným smerom,“ povedal Franz Josef Pschierer, ekonomický minister Bavorska.

Čo sa dalo vďaka silným exportným číslam čakať, darilo sa aj priemyslu a opäť vďaka automobilkám, inak to až taká sláva nebola. „Medziročný pokles v júni zaznamenali nábytkári, textilný priemysel, ale aj hutníci,“ dodal Koršnák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices