peniaze, uver
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Národná banka stále sprísňuje podmienky na čerpanie úverov, ale záujem o ne rastie

BRATISLAVA / Vo svete slovenských financií sa začínajú diať zvláštne veci. Národná banka síce stále sprísňuje podmienky na čerpanie úverov, ale záujem o ne neustále rastie. Problémom ale je to, že sa zadlžujeme najrýchlejšie v Európe, s čím súvisí aj rastúca delikvencia. Tá začína rásť najmä pri kreditných kartách a spotrebiteľských úveroch.

Ekonomike sa darí a platy stále stúpajú. Paradoxné však je, že v spleti úverov sa mnohí ešte stále nedokážu orientovať.

Výsledkom je rastúca delikvencia, teda množstvo nesplatených úverov. „Určite je to taký prvý signál toho, že treba byť opatrnejší, ako to bolo v minulosti,“ uviedol riaditeľ portálu finančný kompas Maroš Ovčarik.

Žiť na dlh je totiž výhodné len dovtedy, kým nepríde reč na jeho vyrovnanie. „Každá siedma kreditná karta nie je včas a riadne splácaná, pri spotrebiteľských úveroch je tento podiel 10 percent,“ hovorí Ovčarik.

Dôvodom je jednak precenenie vlastných schopností a zrejme aj nedostatočná regulácia z minulosti. „K úverom v bankách sa dostávajú klienti, ktorí sú typickí nebankoví a sú zvyknutí niekedy tú splátku vynechať,“ vysvetľuje Ivan Kahanec z Asociácie poskytovateľov spotr. úverov Ivan Kahanec. „Možno niekedy idú za hranu bežnej spotreby, bežných výdavkov,“ myslí si finančný expert Ladislav Smoroň. „Práve u týchto klientov môže nastať veľký problém, keď príde nejaká kríza, môžu stratiť robotu a ešte viac sa dostanú do dlhovej špirály,“ dodáva Kahanec.

Viac..  J. Nagel: ECB musí odolať pokušeniu predčasného zníženia sadzieb

V lepšom prípade je následkom strata dôvery, v tom horšom až exekúcia. Pri úveroch na bývanie je však delikvencia oveľa nižšia a dokonca stále klesá. „Nesplácať hypotéku je výrazne ťažšie aj psychicky pre človeka aj pre rodinu, ako nesplácať spotrebný úver,“povedal Smoroň.

Netreba zabúdať, že omeškanie čo i len s minimálnou splátkou sa nezaobíde bez následkov. No a figurovať v registri neplatičov si želá zrejme málokto. „Banka, aj keď hypotéku máte, pri výročí fixácie to môže zohľadňovať, resp. stanete sa rukojemníkom danej banky, lebo tá nová sa na vás bude pozerať ako na neplatiča,“ uviedol expert. Nie nadarmo sa preto hovorí, že v dobrých časoch netreba prestávať myslieť ani na tie horšie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices