spotrebitel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pri kontrole potravín zistili nedostatky. Problémové sú viaceré výrobky

BRATISLAVA / Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vykonali v prvom polroku viac ako 25 tisíc kontrol potravín na celom Slovensku. Nedostatky objavili v 2 363 prípadoch. Problémom boli aj prípady falšovania krajiny pôvodu.

Potravinoví inšpektori agrorezortu v prvom polroku 2018 vykonali 25 tisíc kontrol potravín, a to až po pulty obchodov. Nedostatky zistili v 2363 prípadoch, čo je deväť percent. Problémom boli aj  prípady falšovania krajiny pôvodu.  „Našou prioritou je chrániť slovenských spotrebiteľov, a preto po celý rok prísne dozeráme na to, aby sa na našom trhu nachádzali iba bezpečné a kvalitné výrobky. Kontrolám podrobujeme nielen zahraničné, ale aj domáce potraviny a nevynechávame ani trhoviská,“ uviedla Gabriela Matečná na brífingu.

Kontroly vykonali od primárnych producentov až po internetový predaj. „Posvietili sme si na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám sa nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody,“ poznamenal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Problematické potraviny

Podľa ministerstva sa problematickými opäť ukázali ovocie a zelenina. Vo vajíčkach a mechanicky separovanom hydinovom mäse mala byť baktéria salmonela.

Prehrešky objavili kontroly aj v skupine zaručených tradičných špecialít – v Spišských párkoch, kde namerali obsah tuku pod stanovený limit. Previerkami neprešla napríklad ani pukancová kukurica s maslovou príchuťou, či piešťanský extra hustý sirup s príchuťou lesného ovocia.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Falšovanie pôvodu

Zamlčaný alebo sfalšovaný pôvod zistili v prípade mrkvy a petržlenu z Poľska a Holandska a paradajok zo Španielska, Talianska, Turecka, Maroka a Belgicka. „Vo viacerých prípadoch bolo preukázané, že prevádzkovatelia potravinárskych podnikov uvádzali nepravdivú informáciu o krajine pôvodu zeleniny už v interných dodacích dokladoch, kde bola zmenená krajina pôvodu z Poľska na pôvod Slovenska,“ vysvetlil Bíreš. Tovar so sfalšovaným alebo neoznačeným pôvodom inšpektori podľa ministerstva na mieste zakázali ďalej distribuovať a zistené nedostatky budú riešené v správnom konaní, pričom pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100 tisíc eur.

Zlá hygiena a uchovávanie

Pri kontrole jednotlivých skladov a prevádzok s potravinami, inšpektori odhalili aj nedostatky týkajúce sa hygieny a uchovávania potravín. Problémom bolo nielen uskladňovanie pri zlej teplote ale aj čistota daných priestorov, kde potraviny boli uložené. Na niektorých miestach našli plesnivé steny či výkaly hlodavcov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices