dialnica
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vyššia rýchlosť na diaľniciach. Dočkáme sa jej aj na Slovensku?

BRATISLAVA / Naši rakúski susedia za hranicami spustili skúšobný projekt. Týka sa väčšej rýchlosti na diaľniciach. Bude trvať jeden rok a vyskúšajú ho na dvoch diaľničných úsekoch. Nové pravidlá majú prispieť k väčšej bezpečnosti a rýchlejšej doprave.

Od 1. augusta čaká vodičov v susednom Rakúsku na diaľniciach zmena. Maximálna povolená rýchlosť sa zvýši z pôvodnej 130 kilometrov za hodinu na 140 kilometrov za hodinu.

Rakúšania sa nechali inšpirovať ďalšími krajinami, ktoré majú povolenú rýchlosť na diaľniciach vyššiu, ako 130. V Poľsku platí 140 od 1. januára roku 2010. V Nemecku zas platí na vybraných diaľničných úsekoch neobmedzená rýchlosť. Síce je ich už podstatne menej ako v minulosti, no 130 majú na nich len ako odporúčajúcu.

Otázkou zostalo, či aj Slovensko sa nenechá inšpirovať svojimi susedmi. „Ministerstvo nad zvýšením rýchlosti na diaľniciach aktuálne neuvažuje. Naše diaľnice sú navrhované na určitú rýchlosť, väčšinou 130 kilometrov za hodinu alebo nižšiu, z ktorej sa odvíjajú jednotlivé technické parametre vozovky, napríklad polomery oblúkov, dĺžky pripájajúcich a odpájajúcich pruhov na križovatkách,“ vysvetlila Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy. Podľa ministerstva dopravy by boli kvôli bezpečnosti nutné stavebné úpravy už existujúcich diaľnic. Tieto zmeny by stáli obrovské peniaze. Rovnako by podľa ministerstva bola aj veľmi nízka úspora času cestujúcich.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Na druhej strane treba povedať, že technológie áut išli za posledné roky míľovými krokmi dopredu. „Najmä tie nové sú už konštruované na vyššie rýchlosti. Tá 140 je úplne pokojne znesiteľná. Či už sú to radary, ktoré ti kontrolujú prekážku alebo vybočenie z pruhu,“povedal Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Dlhoročný dopravný konzultant vidí problém ale niekde inde. A to konkrétne v hlavách u niektorých vodičov: „To auto je zbraň, s ktorou môžu narobiť veľa škody. Ale na druhej strane ak si uvedomia, že to auto sa dá používať aj pri vyšších rýchlostiach, tak by sa to pokojne dalo.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Európska komisia dnes schválila investíciu vo výške 125 miliónov eur z Kohézneho fondu na výstavbu …

Consent choices