utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európske krajiny odmietajú migrantov. Viac ako stovka sa ich teraz plaví v maltských vodách

BERLÍN / V piatok na svoju palubu vzala záchranárska loď Aquarius 141 migrantov, no doposiaľ nedostala od žiadnej krajiny EÚ povolenie na ich vylodenie. Šéfka organizácie SOS Méditerranée ktorá loď spolu s Lekármi bez hraníc prevádzkuje, označila situáciu za neprijateľnú. Podľa talianskych ministrov by mala zodpovednosť prebrať Británia, pretože sa plaví pod vlajkou Gibraltáru.

Aquarius obnovila svoju misiu po 2 mesačnej prestávke, po tom čo sa vyvolala kríza okolo 600 utečencov, ktoré posádka zachránila v júni. Taliansko a Malta vtedy svoje prístavy uzavrela a prijalo ich Španielsko. Vyzývame  európske krajiny, aby sa ujali svojej zodpovednosti,“ vyzvala generálna riaditeľka SOS Méditerranée Sophie Beauová.

Loď je momentálne v medzinárodných vodách blízko Malty a talianskeho ostrova Lampedusa. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini oznámil, že migranti do žiadneho talianskeho prístavu nepriplávajú.  „Aquarius je majetkom Nemecka a prenajala si ju francúzska nevládna organizácia, má zahraničnú posádku a plaví sa pod gibraltárskou vlajkou. Je v maltských vodách,“ napísal v pondelok na Twitteri minister vnútra. „Môžete sa plaviť kam len chcete, ale nie do Talianska. Prestaňte obchodovať s ľudskými bytosťami,“ pokračoval.

Viac..  Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

Jeho kolega minister dopravy a infraštruktúry Danilo Toninelli sa taktiež vyjadril, že loď sa koordinuje s líbyjskou pobrežnou strážou v oblasti spadajúcej práve tejto stráži. „Tá loď je momentálne v maltských vodách a má gibraltársku vlajku. Zodpovednosť za poskytnutie ochrany ľudí z troskotaných lodí má Británia,“ napísal Toninelli.

Podľa medzinárodného práva sa má o zachránených postarať krajina s najbližším prístavom, čo je momentálne Líbya. Beauová sa ale vyjadrila, že líbyjská pobrežná hliadka, teda Líbya utečencom neposkytne bezpečný prístav.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices