most
PHOTO: reprofoto noviny.sk.

V Taliansku sa zrútil diaľničný most. Úrady hlásia najmenej 42 mŕtvych

JANOV / Pri talianskom meste Janov došlo v pondelok k tragédii. Na frekventovanej diaľnici sa zrútilo niekoľko desiatok metrov mosta. Na miesto nehody prišli hasičské jednotky.

Na severe Talianska sa zrútila mostná časť frekventovanej diaľnice, dlhá niekoľko desiatok metrov. V tom momente po moste prechádzali asi 35 áut a tri kamióny.

Pri zrútení mostu, spadol aj kamión patriaci českej dopravnej spoločnosti SPED-IT, uviedla to Česká televízia. Vodič kamiónu nehodu prežil. „Náš kamión sme našli na fotkách na Twitteri, ako liezli do kabíny záchranári. Na základe toho sme obvolávali všetky nemocnice. Z návesu nezostalo vôbec nič,“ uviedol zástupca spoločnosti Václav Zázvůrek.

Podľa prvotných informácii spôsobilo zrútenie pilierov zosuv pôdy. Podľa jedného zo svedkov do piliera pred zrútením trafil blesk. V talianskych médiách sa objavili správy, že zrútený úsek mosta práve prechádzal rekonštrukciou. Televízia Rai citovala zástupcu diaľnice Giovanniho Castellucciho, podľa neho most nebol nebezpečný.

Niektoré talianske médiá píšu, že Morandiho most prezývali aj „chorý most“, od jeho otvorenia v 60. rokoch minulého storočia sa na ňom uskutočnilo niekoľko väčších rekonštrukcií, posledná v roku 2016.

Podľa informácií sa zrútila zhruba 100 metrov dlhá časť vozovky, čím sa prerušila doprava. Rovnako je prerušená aj vlaková doprava, ktorá sa nachádzala pod mostom spolu s ďalšími budovami.

Zrútenie mosta Morandi je najtragickejšou nehodou v Európe za posledných 17 rokov.

Dôležité informácie o moste Morandi:

  • Zavesený betónový most Morandi stavali v Janove v rokoch 1963 až 1967 a slávnostne bol otvorený v septembri 1967 za prítomnosti talianskeho prezidenta Giuseppeho Saragata.
  • Most je 1102 metrov dlhý a úroveň vozovky sa nachádza vo výške 45 metrov. Most má tri železobetónové piliére a v roku 2016 prešiel čiastočnou rekonštrukciou.
  • Most vedie ponad nákupné centrá, továrne, obytné domy,železničnú trať do Milána a taktiež cez rieku Polcevera.
  • Miestni most prezývajú Brooklynský most a je dôležitou spojnicou medzi severnými regiónmi Talianska a ligurskými plážami pod Janovom,
  • Most naprojektoval taliansky stavebný inžinier Riccardo Morandi. Jeho zavesené mosty sú charakteristické veľmi malým počtom podpier, ktoré sú vyrobené z betónu. Morandiho mosty sú podľa expertov vizuálne zaujímavé, ale stave je taktiež nákladná. K jeho najznámejším dielam patrí most Generála Rafaela Urdanety vo Venezuele, ktorý má viac ako 8,6 kilometra a bol otvorený v roku 1962. O dva roky neskôr konštrukciu poškodil náraz tankera, ktorý zničil jeden z piliérov. Pri nešťastí vtedy zomrelo sedem ľudí. Morandi tiež postavil mosty v Ekvádore, Kolumbii a Kanade.
Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices