most
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Za posledných 10 rokov spadlo v Európe niekoľko mostov

JANOV / Na frekventovanej diaľnici A10 v talianskom Janove sa v utorok pred poludním zrútila podľa niektorých zdrojov až 200 metrová časť mosta. Nejde o jediný prípad, kedy sa konštrukcia zrútila. Pozrite si chronologický prehľad pádov mostov s tragickým koncom.

2. novembra 2012 – Na severovýchode Slovenska pri obci Kurimany neďaleko Spišskej Novej Vsi sa zrútil rozostavaný most, ktorý je súčasťou budovanej diaľnice D1. Dôvodom zrútenia mosta bolo zlyhanie podpornej konštrukcie pri betónovaní. Pri nešťastí zahynuli štyria robotníci, ďalších 11 utrpelo zranenia. Podľa znaleckého posudku tragédiu spôsobilo pochybenie kľúčových pracovníkov pri zabezpečení stavebných prác.

8. mája 2013 – V nórskom Trondheime sa zrútil rozostavaný cestný most cez jednu z hlavných príjazdových komunikácií na okraji mesta, v štvrti Leangen. Pri nešťastí zahynuli dvaja ľudia, stavebný robotník a vodička, ktorej vozidlo zrútená konštrukcie zasypala. Šesť ďalších ľudí bolo zranených.

5. septembra 2014 – Pád rekonštruovaného cestného mosta vo Vilémove na Havlíčkobrodsku v Česku si vyžiadal štyri obete. Traja Česi a traja Slováci práve pripravovali podpery pre klenbu mosta, keď sa most rozlomil v polovici. Niekoľko ton betónu, kamenia a hliny pripravilo na mieste o život štyri osoby. Tragédiu prežili dvaja muži zo Slovenska. Príčinou pádu mosta bolo podľa znalca odťaženia zeminy pri päte klenby a nepodopretej klenby v celej ploche.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

28. októbra 2016 – Na frekventovanej diaľnici medzi talianskym Milánom a mestom Lecco sa v čase dopravnej špičky zrútil pod ťažkým kamiónom nadjazd nad diaľnicou. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život a päť zranených. O život prišiel taliansky vodič, na ktorého vozidlo časť nadjazdu spadla.

9. marca 2017 – Najmenej dvoch mŕtvych si v Taliansku vyžiadalo zrútenie mosta na diaľnici A14 vedúcej pozdĺž jadranského pobrežia medzi mestami Ancona a Loreto. Ďalších päť ľudí bolo zranených

14. augusta 2018 – Na frekventovanej diaľnici v Janove na severe Talianska sa zrútilo niekoľko desiatok metrov Morandiho mosta. Z výšky spadlo 35 osobných áut a niekoľko kamiónov, vrátane českého, ktorého vodič prežil. Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA zomrelo najmenej 35 ľudí a 16 osôb bolo zranených.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices