zachranari
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Záchranári varujú: Diaľničný most sa môže celý zrútiť

JANOV / Po páde diaľničného mosta Morandiho v Taliansku neustále prebiehajú záchranárske práce. Na mieste je 200 záchranárov a okolo 400 hasičov, ktorí sa snažia zachrániť obete nešťastia. Taktiež vyťahujú mŕtve telá tých, ktorých betónové kvádre privalili úplne. Podľa najnovších informácii hrozí, že most spadne. Jeden z pilierov sa začal nakláňať.

Po páde diaľničného mosta v talianskom Janove je na mieste stále 200 záchranárov a okolo 400 hasičov, ktorí sa snažia pomôcť obetiam nešťastia. Zo sutín zachraňujú obete, ktoré tam uviazli ale zároveň vyťahujú aj mŕtve telá. Väčšinu ľudí, ktorí to prežili, zachraňujú z korýtka rieky Poncevera, tá tečie priamo pod mostom. Hasiči zároveň odstraňujú obrovské popadané betónové piliere. Podľa najnovších informácií hrozí, že most sa zrúti. Jeden z mostných pilierov sa totiž nebezpečne nakláňa.

Záchranári pracovali celú noc, a to za pomoci lezeckého vybavenia, žeriavu a policajných psov, ktorí pomáhajú nájsť zvyšné obete.

„Domy pod mostom sa nebudú dať zachovať, pretože most) bude neskôr strhnutý“ upozornil janovský starosta Marco Bussi. Hasiči momentálne zisťujú, aká je stabilita nakloneného piliera.

Po zrútení boli nútení evakuovať 311 rodín, ktoré žili v bytových jednotkách v blízkosti mosta. Pod mostom totiž neboli len budovy ale aj domy a byty. „O evakuovaných sa staráme, je to teraz naša priorita. Dostanú nové bývanie,“ pokračoval starosta.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Kusy konštrukcie sa zrútili na železničnú trať, do rieky a na veľké výrobné haly. Tie boli v čase tragédie našťastie zrejme prázdne. Prečo k nešťastiu došlo zatiaľ úrady oficiálne nezverejnili. Prispieť však k nemu mala aj silná prietrž mračien. Svedkovia dokonca hovoria, že krátko pred zrútením udrel do jedného z pilierov mosta silný blesk. „Bolo to presne okolo 11.30, keď sme videli ako do mosta udrel blesk. Potom sme už videli len ako sa rúca dolu,“ opísal situáciu jeden zo svedkov.  V talianskych médiách sa však objavili aj špekulácie, že k tragédii mohla prispieť nedostatočná údržba mosta, ktorý priebežne opravovali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices