zena
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dievčatá z Nemecka cestujú, aby sa späť vrátili s obriezkou

BERLÍN / Od roku 2013 v Nemecku ženskú obriezku – teda zákrok, pri ktorom dochádza k nevratnému mrzačeniu ženských pohlavných orgánov – formálne zakazuje zákon. Napriek tomu sa podľa spolkového ministerstva pre rodinu každý rok objavujú tisíce až desaťtisíce prípadov takto zmrzačených dievčat.

V súčasnosti ich v Nemecku podľa oficiálnych údajov žije 65 tisíc, alereálne čísla podľa odborníkov môžu byť ešte výrazne vyššie. Ďalšíchprípadov navyše každoročne stále pribúda.

Svoje spôsobila migračná kríza a príchod žien z krajín, ako jeSomálsko, Eritrea alebo Irak, kde je ženská obriezka častou praxou.

Ďalšie prichádzajúce zo silne patriarchálnych spoločností v krajináchAfriky a Blízkeho východu si potom tento zvyk v rámci rodinnejtradície priviezli so sebou až do Európy, kde ho potom aplikujú na svoje dcéry, z ktorých mnohé sa tu už narodili.

Jeho praktizovanie potom rieši, ako sa dá: dcéry napríklad berú na“prázdniny“ do krajín, ako je Senegal alebo Gambia, kde im miestne ženy obriezku vykonajú.

Často ani nemusia cestovať nijako ďaleko. „Stačí prejsť do iného európskeho mesta, napríklad do Paríža alebo do Amsterdamu. Tam žije početná africká diaspóra, ktorá približne každé dva mesiace pozve z Afriky ženu, ktorá obriezky vykonáva, hovorí v rozhovorepre denník Die Welt Charlotte Weil z nemeckej organizácie Terre desFemmes (Zem žien). Tá sa zameriava na práva žien, vrátane súvisiacichtém, ako sú vraždy zo cti, nútená prostitúcia, domáce násilie a obchod so ženami.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices