hodiny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK ukončila hlasovanie o zrušení striedania času. Hlasovalo 4,6 milióna Európanov

BRUSEL / Pred mesiacom spustila Európska komisia hlasovanie o zrušení striedania času. Zapojilo sa do neho len 4,6 miliónov obyvateľov všetkých krajín EÚ. Hlasovať sa mohlo do štvrtka 16. augusta 22.00 – 0:00 hodiny. Aký názor majú občania EÚ bude známe už čoskoro.

Cez 4,6 milióna obyvateľov krajín Európskej únie hlasovalo za viac ako mesiac. Európska komisia položila otázky, ktoré sa týkali zrušenia striedania zimného a letného času. Výsledky zatiaľ známe nie sú, je teda otázne či bude striedanie časov pokračovať.

„Odpovede momentálne analyzujeme a dotazník vyhodnotíme v nasledujúcich týždňoch,“ vyjadrila sa EK v prehlásení. Zmenu súčasného režimu striedania časov požadovala skupina 80 europoslancov za zrušenie.

Ľudia majú neraz chaos v tom, ako sa ten čas vlastne posúva a čo to znamená. Komisia ponúka hneď tri možnosti. Natrvalo zimný, natrvalo letný, alebo zachovanie striedania času. Ak by ste hlasovali za trvalo zimný čas, znamená to, že preferujete skoršie svitanie. V zimnom období to v našom pásme znamená svitanie približne okolo siedmej ráno (plus mínus s ohľadom na blízkosť k zimnému slnovratu). No tak, ako skôr slnko vychádza, aj skôr zapadá, takže v zime máme tmu už okolo štvrtej poobede. Ak by bol „zimný“ čas zavedený celoročne, znamenalo by to, že v lete bude svitať už okolo tretej hodiny rannej a slnko zapadne približne o ôsmej večer.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Ak by ste hlasovali za trvalo letný čas, preferujete neskorší západ slnka. V zime by to ale znamenalo svitanie až okolo ôsmej ráno, popoludní by však bolo svetlo aspoň do piatej hodiny popoludní. V lete by nás slnko budilo približne o štvrtej, no zapadalo by až okolo deviatej hodiny večer.

Treťou možnosťou je zachovanie striedania času, teda spojenie benefitov oboch možností, ale s prijatím prípadných nepríjemností spojených s obdobím bezprostredne po zmene času.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices