most
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po páde mosta v Janove sa diskutuje aj o opravách našich mostov

JANOV / Po páde janovského mosta sa živo diskutuje aj o opravách našich mostov.

Na jednej strane máme 8 066 mostov, z ktorých je tisícka v zlom stave. Na druhej strane eurofondy, ktoré máme na dosah ruky a nie Brusel, ale my sami si určíme, čo nám akútne hlási – potrebujem opravu.

„Podľa odsúhlasených rozpočtových pravidiel, členské štáty si slobodne nastavujú kam pôjdu peniaze. Napríklad do rozvoja a údržby infraštruktúry,“ informuje hovorca Európskej komisie Christian Spahr.

„Len z eurofondov sa počas posledných dvoch programových období zmodernizovalo alebo zmodernizuje takmer 90 mostov. Mosty, na ktorých rekonštrukcia práva prebieha, boli diagnostikované ako objekty v zlom až havarijnom technickom stave. Ako prvé sa začali opravovať mosty na východe Slovenska. Z eurofondových projektov v rámci OPII je na opravu mostov vyčlenených cca 41 mil. eur. Opravy sú plánované do konca roka 2020,“ povedala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Cesty druhej a tretej triedy a teda aj mostové objekty spravujú župy, ktoré samy určia, čo s opravou počká a čo neznesie odklad. „Do konca roku 2023 by sa malo v rámci regionálneho operačného programu zrekonštruovať a zmodernizovať v 8 krajoch približne 150 kilometrov ciest. Na projekty rekonštrukcie je vyčlenená suma približne 280 miliónov eur,“ uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Vladimír Machalík.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Najhoršie sú na tom mosty predovšetkým na severnom Slovensku, janovského scenára sa však boja aj inde. Cestný most v Trenčíne má viac ako 60 rokov a podľa predstaviteľov mesta potrebuje okamžitú rekonštrukciu. Denne tadiaľto prejdú tisícky áut, ale aj množstvo chodcov. To, že most je v zlom stave, potvrdili aj merania.

„Most sa nachádza na šiestom stupni zo siedmych v stupnici stavu technických objektov a je otázne koľko vydrží, pretože už ho delí iba kúsok od uzavretia,“ uviedla hovorkyňa MsÚ Trenčín Erika Ságová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices