autobus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ženy a muži by mali v autobusoch cestovať oddelene, tvrdí politická strana ISLAM v Bruseli

BRUSEL / Obyvatelia Belgicka zostali najnovšie pobúrení vznikom novej politickej strany. Jej názov je Strana ISLAM, avšak nie je to názov, čo vyvoláva kontroverzné reakcie, ale prehlásenia, ktorými sa jednotliví hlavní zástupcovia prezentujú na verejnosti.

Strana Islam má od roku 2012 aj svojich zástupcov v samosprávach. Konkrétne v štvrtiach Anderlecht a Molenbeek, ktorá je spájaná s teroristickými útokmi v Európe. Do volieb strana Islam tento rok navrhla 28 kandidátov zo svojich radov.

Názov Strany Islam v sebe skrýva akronym toho, čo by mala strana predstavovať – Integrita, Solidarita, Sloboda (Liberté), Autenticita a Morálka. Avšak nie je to názov, ktorý poburuje obyvateľov Belgicka. Kontroverzné prehlásenia členov strany sa mnohým nepáčia.

Redouane Ahrouch, jeden z troch zakladateľov strany minulý týždeň verejne prehlásil, že muži a ženy by mali byť oddelení vo verejnej doprave. „Počas najrušnejších hodín niektorí ľudia, najmä cudzinci, využívajú skutočnosť, že vozidlá sú plné, aby sa mohli držať žien. Nielen moslimské ženy sa cítia tak ponižované. To je dôvod, prečo navrhujem, aby muži nastupovali dopredu a ženy v zadnej časti,“ uviedol podľa lepoint.fr politický kandidát strany.

Toto prehlásenie ale nie je jediné. Hneď po zvolení do samosprávy, Ahrouch prekvapil tým, že zastupoval názor „západnej šárie“ v Belgicku. Zároveň poslal aj list kráľovi Albertovi II., v ktorom ho vyzýva, aby konvertoval na Islam. „Naším cílem je stoprocentní islámský stát. I když nechceme například nařizovat povinné nošení muslimských šátků,“ povedal Ahrouch a dodal, že Korán sa v mnohom zhoduje s belgickou ústavou. „80 percent belgických zákonov sa zhoduje s nariadeniami Koránu. Tých zvyšných 20 percent odsudzujeme, ale rešpektujeme ich, „ pripomína ten, kto v zriedkavých prípadoch nebude mať nič proti návratu trestu smrti.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Tieto vyjadrenia samozrejme nenechali verejnosť a ani politikov chladnými. Bianca Debaetsová z flámskych kresťanských demokratov povedala: „Že tento návrh je protiústavný. A šária v európskych zemiach nemá čo robiť.“ K jej presvedčeniu sa pridal aj politik Theo Francken: „V takom svete nemajú ženy žiadne práva. Segregácia v MHD je len začiatkom.“

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices