zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 32. týždňa 2018

USA PRIŠLI S NOVÝMI SANKCIAMI VOČI RUSKU

EUROZÓNA: V menovom bloku dôvera investorov podľa prieskumu Sentix sa v auguste zvýšila o 2,6 bodu na 14,7 bodu. Trhy očakávali rast, no o niečo miernejší, a to na úroveň 13,4 bodu.

NEMECKO: Priemyselné objednávky v Nemecku za jún klesli o -4 % oproti máju. Trhy očakávali pokles, no podstatne miernejší [o -0,5 %]. V porovnaní s minuloročným júnom sa znížili objednávky v priemysle o -0,8 %, no tu boli trhy optimistickejšie a čakali rast o 3,4 %.

„Nemecký export v júni medzimesačne stagnoval, pričom trhy očakávali pokles o -0,3 %. Napriek tomu došlo v júni k spomaleniu nemeckého exportu, keďže v máji export medzimesačne rástol o 1,8 %. Dovoz do Nemecka vzrástol o 1,2 %, čo je štvornásobne viac ako očakával trhový konsenzus. Vo všeobecnosti ale možno júnový vývoj nemeckého zahraničného obchodu hodnotiť pozitívne. Mierne sklamanie však priniesli výsledky z nemeckého priemyslu. Priemyselná výroba síce vzrástla medziročne o 2,5 %, no trhy počítali s vyšším rastom o 3 %, teda na rovnakej úrovni ako v máji. Medzimesačne, t.j. jún vs. máj, produkcia nemeckých priemyselníkov klesla o -0,9 %. Trhy rátali s tým, že dôjde k poklesu, ale očakávali o niečo miernejšie zníženie [-0,5 %],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA: USA prišli s novou sériou sankcií voči Rusku, ktoré by mali postupne obmedzovať vývoz amerických technológií do Ruska. Malo by ísť o technológie, ktoré by mohli podľa americkej administratívy ohrozovať bezpečnosť USA. Priamy dopad takýchto opatrení na ruskú ekonomiku ale zrejme nebude výrazný. Strach na trhoch vyvoláva hlavne to, že 2. vlna Trumpových sankcií by mohla byť oveľa tvrdšia ako tá prvá. Rusko zároveň vyhlásilo, že pripravuje odvetu voči USA.

Európskej mene aktuálne nepomáhajú ani vyjadrenia Pekingu zo stredy tohto týždňa. Čínske ministerstvo obchodu totiž oznámilo, že zavedie ďalšie clá vo výške 25 % na americké výrobky v objeme 16 mld. USD. Ide o odvetnú reakciu voči USA, ktoré už v utorok oznámili, že od 23. septembra vstúpia do platnosti 25 %-né clá na čínske výrobky taktiež v objeme 16 mld. USD.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Za Veľkou mlákou bol zverejnený report JOLTS – report tvorby a fluktuácie pracovných miest. Ten sa v júni o niečo málo zvýšil oproti máju [o 3 tisíc], no trhové odhady to výrazne prekonalo.

Najočakávanejšími dátami spoza Veľkej mláky boli inflačné čísla. Ceny amerických priemyselníkov [PPI inflácia] v júli medziročne vzrástli o 3,3 %, čo predstavuje len mierne spomalenie oproti júnovej úrovni 3,4 % aj oproti trhovému konsenzu [tiež na úrovni 3,4 %]. PPI inflácia v USA sa vyvíja v podstate stabilne. V piatok investori na trhoch vyčkávali hlavne na CPI infláciu z USA, ktorá by im mali napovedať, či Fed pristúpi k zvýšeniu sadzby už na septembrovom zasadnutí. A všetko napovedá tomu, že áno. Medziročný rast spotrebiteľských cien bol totiž v júli stabilný a dosiahol 2,9 %, teda rovnakú úroveň ako v júni. Jadrová inflácia dokonca vzrástla ešte výraznejšie ako v júni a dosiahla 2,4 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Produkcia britských priemyselníkov v júni dosiahla rast o 1,1 %, teda takmer rovnaký ako v máji [1,2 %]. Trhy však boli pozitívne prekvapené, keďže odhadovali rast produkcie len na úrovni 0,7 %. Britská ekonomika v 2. kvartáli medziročne vzrástla o 1,3 %, čo predstavovalo mierne zrýchlenie oproti rastu v 1. kvartáli, ktorý dosiahol 1,2 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices