moslimovia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nemci sú stále tolerantnejší k homosexuálom než k moslimom

BERLÍN / Nemci sú stále tolerantnejší k homosexuálom, naopak ich nedôvera k moslimom je za posledné roky pomerne stabilná. Informoval o tom vo svojej nemeckej mutácii časopis Playboy, a to s odvolaním sa na prieskum, ktorý pre neho urobila agentúra Mafo na vzorke tisíc ľudí.

Z ankety vyplýva, že drvivej väčšine (70 percentám) by neprekážalo, keby zistili, že ich dieťa je homosexuálneho zamerania. Rovnaké množstvo by podporilo vznik zákona, ktorý by nútil zdravotné poisťovne preplácať pacientom chirurgické operácie zamerané na zmenu pohlavia.

Podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle je zvyšujúca sa miera tolerancie Nemcov voči homosexuálom za posledných sedem desiatok rokov markantná. V roku 1949 ešte 53 percent ženatých mužov považovalo homosexualitu za chorobu. V roku 1991 ešte 36 percent ľudí dávalo najavo, že by si nepriali mať homosexuálmi za susedov. Tento rok ich je len 13 percent.

Naopak nemenný je postoj Nemcov k islamskému náboženstvu.Výstavbu mešity v okolí svojho bydliska odmieta 55,7 percenta opýtaných a 70 percent považuje za správne, aby sa zakazovalo učiteľkám a pracovníčkam vo verejných službách zahaľovať hidžábom, teda pokrývkou hlavy zahaľujúcou vlasy a krk. Hidžáb sa často zamieňajú najmä s nikabom, ktorý zahaľujú aj tvár mimo očí.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Proti židovským synagógam či budhistickým chrámom sa vyhraňuje 25 percent respondentov, proti kresťanským kostolom 16,6 percenta ľudí.

Napriek tomu, že už pominula európska migračná kríza z posledných rokov, počas ktorej sa do Nemecka prisťahoval milión ľudí, prevažne Arabov, rastie medzi účastníkmi prieskumu nechuť aj voči zriaďovaniu utečeneckých centier v ich okolí. Za posledné dva roky vzrástol odpor v severozápadnom Nemecku z 13 na viac ako 18 percent, vo východnom Nemecku z 21 na viac ako 26 percent a v západnom Nemecku z 16 na 26 percent. Naopak klesol v južnom Nemecku, vrátane Bavorska, z 25 na zhruba 20 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices