sulik
Richard Sulík, europoslanec a predseda strany SaS. PHOTO: Archív SaS.

SaS: Udalosti spred päťdesiatich rokov sú nezabudnuteľné

Vyhlásenie SaS k 50. výročiu okupácie Československa  vojskami Varšavskej zmluvy

Pred päťdesiatimi rokmi vojská Varšavskej zmluvy zmarili nádeje občanov Československa, že štátna moc sa môže zaobísť bez teroru. Sovietsky zväz 21. augusta 1968 ukázal celému svetu, že u svojich vazalov nestrpí ani náznaky slobody a demokracie, pretože sloboda a demokracia sú nezlučiteľné s totalitným štátom.

Občania Československa pred päťdesiatimi rokmi však na vlastnej koži nepocítili len to, že sovietske Rusko je bezohľadné, pokiaľ sú ohrozené jeho záujmy. Dostali hmatateľný dôkaz aj o naivite reformných komunistov na čele s Alexandrom Dubčekom, ktorí iniciovali takzvaný obrodný proces v komunistickej strane i v spoločnosti, pričom nedocenili jeho následky.

Paradoxom na celej veci je, že snaženie reformných komunistov nesmerovalo k plnohodnotnej demokracii a rešpektu ľudských práv, ale k socializmu s ľudskou tvárou, teda k odstráneniu toho najtvrdšieho útlaku komunistickej vlády pri udržaní vedúcej úlohy komunistickej strany v spoločnosti. A keď Kremeľ stratil trpezlivosť vysvetľovať reformným komunistom, že humanizácia štátnej moci je len začiatkom demontáže socializmu a sovietskej hegemónie v Československu, zakročil aj vojensky. Občania tak boli zradení dvakrát. Na základe rozkolu v komunistickej strane si Dubček a spol. získali ich dôveru a o to ľahšie sa im podarilo vyvolať v spoločnosti neadekvátne očakávania na zmenu režimu. Potom sa podvolili tankom i následnej politickej degradácii počas normalizačného obdobia, keď sa moc v štáte vrátila do osvedčených koľají teroru a totality.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Udalosti spred päťdesiatich rokov sú nezabudnuteľné a zostanú navždy varovaním nielen pred otvorenými nepriateľmi slobody a demokracie, ale aj pred tými, ktorí nechápu, že slobodná a prosperujúca spoločnosť nie je možná bez slobody prejavu, práva na zakladanie politických strán, slobodných volieb a súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov. Socializmus zlyhal, vrátane toho s ľudskou tvárou. Zostáva nám budovať spravodlivú a ekonomicky úspešnú spoločnosť na osvedčených základoch kapitalizmu, liberálnej demokracie a ako platný člen Európskej únie a NATO.

Richard Sulík, predseda SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Natália Blahová, predsedníčka Poslaneckého klubu SaS

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices