Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union-EP.

Jean-Claude Juncker: Slobodu a dodržiavanie ľudských práv nikdy nemožno brať ako samozrejmosť

Vyhlásenie predsedu Junckera k 50. výročiu potlačenia Pražskej jari

Dnes uplynie päťdesiat rokov od násilného rozbitia nádejí a očakávaní z Pražskej jari, ku ktorému došlo pri jednej z najtragickejších a najsmutnejších epizód moderných dejín Európy. Tanky valiace sa pražskými ulicami 21. augusta 1968 prudko ukončili pokus o dodržiavanie ľudských práv a slobôd, upevnili režim, ktorý pretrval ešte ďalších dvadsať rokov a len potvrdili brutálnu formu potláčania opozície v rámci Varšavskej zmluvy.

Keď si dnes pripomíname toto výročie, spomíname na tragické straty na životoch a vzdávame hold odvahe a hrdinstvu ľudí – z ktorých mnohí boli študenti –, ktorí sa odvážne postavili čelom k tankom a zbraniam. Sme to my, kto nesie zodpovednosť za ich odkaz – nikdy nesmieme zabudnúť na ich snahu hájiť najzákladnejšie ľudské práva a slobody.

O päťdesiat rokov neskôr, keď už Európu nedelí železná opona, Česi, Slováci a ostatní Európania žijú v únii mieru a solidarity, na ktorú sa môžu vždy spoľahnúť, že ich ochráni. Využime tento slávnostný pamätný deň na to, aby sme si spoločne pripomenuli, že slobodu a dodržiavanie ľudských práv nikdy nemožno brať ako samozrejmosť, ale že za ne treba každodenne bojovať. Nepoznám lepší spôsob, ako si uctiť pamiatku hrdinov Pražskej jari.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices