cerpacia stanica
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nové označenie pohonných látok. Viete čo budete od októbra tankovať?

BRATISLAVA / Nariadenie Európskej únie vstúpi do platnosti 12. októbra tohto roku. Nové označenia pohonných látok sa objavia na stojanoch a tankovacích pištoliach čerpacích staníc, ale rovnako aj na krytoch nádrží nových automobilov. Čerpacie stanice si popri nových označeniach, môžu nechať paralelne aj tie staré.

Jednotlivé pohonné hmoty budú od polovičky októbra rozdelené do troch skupín. Benzín bude označený krúžkom, nafta štvorcom a plyn kosoštvorcom. Písmená v jednotlivých znakoch budú označovať typ biozložky a číslo jej podiel. „Neide o veľké zmeny, doterajšie označenie si čerpacie stanice môžu ponechať. Avšak musia mať aj nové,“ povedal výkonný riaditeľ AutoSAP Zdeněk Petzl. Starších vozidiel sa označovanie týkať nebude, a preto pravdepodobne čerpacie stanice zachovajú aj doterajšie označenia.

V rámci Európskej únie bude toto označovanie jednotné, čo uľahčí šoférom tankovanie v zahraničných krajinách. V minulosti sa opakovane stávalo, že aj samotní obyvatelia danej krajiny natankovali nesprávny benzín, a to z dôvodu ich komerčných názvov, ktoré sa líšili od všeobecných.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Čerpacie stanice by mali byť pripravené na zmenu do konca septembra a splnenie tejto povinnosti preverí inšpekcia. Najčastejšie tankovaný benzín Natural 95 a Natural 98, bude po novom označený ako „E5“, klasický diesel bude mať značku „B7“.Označenie plynných palív si ponechá doterajšie znenie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices