migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Taliansku zakotvila loď s migrantmi. Nemôžu vystúpiť, kým si ich nerozdelia iné štáty EÚ

TALIANSKO / Loď talianskej pobrežnej stráže so 177 utečencami na palube zakotvila dnes ráno v prístave na Sicílii. Osud migrantov však naďalej zostáva neistý. Nemôžu totiž opustiť priestory lode. Taliansky minister vnútra Salvini tvrdí, že nedovolí žiadnemu z nich vystúpiť, kým nedostane prísľub, že si migrantov rozdelia iné štáty Európskej únie.

Taliansky denník La Repubblica dnes uviedol, že loď Diciotti má v Katánsku oficiálne „technickú prestávku“, aby doplnila pohonné hmoty, vodu a potraviny.

Vstup lode do prístavu povolil v pondelok taliansky minister dopravy Danilo Toninelli. Minister vnútra Matteo Salvini potom zopakoval, že nenechá vystúpiť z lode jediného utečenca, dokiaľ mu EÚ nepotvrdí, že ich prevezmú iné štáty únie.

Diciotti vyzdvihla 190 utečencov z mora v stredu. Salvini tvrdí, že loď zobrala utečencov na palubu v maltských vodách po tom, čo im Malta neposkytla pomoc. Salvini maltské námorníctvo obvinil, že sa snažilo plavidlo s migrantmi odprevadiť do talianskych vôd. Maltské úrady tvrdia, že loď s migrantmi nebola v núdzi a migranti neboli v ohrození života.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Po zásahu talianskej pobrežnej stráže bolo 13 utečencov z lode vo vážnom zdravotnom stave dopravených na ostrov Lampedusa. So zvyšnými migrantmi zostávala loď v medzinárodných vodách a Rím sa snažil vyjednať, aby utečencov prevzala Malta. Tá ich odmietla.

Podobný postup s prerozdelením migrantov medzi viaceré krajiny EÚ aplikovala napríklad minulý týždeň aj Malta, ktorá v prístave Valletta prijala loď Aquarius so 141 migrantmi nalodenými pri líbyjských brehoch. Malta povolila lodi zakotviť po tom, čo sa niekoľko štátov Európskej únie dohodlo, že si migrantov medzi sebou rozdelia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices