Timmermans, Jourova
Prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans a komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. PHOTO: © European Union.

Komisia: Nesmieme prestať rozprávať príbeh európskych dejín

Spoločné vyhlásenie prvého podpredsedu Timmermansa a komisárky Jourovej pri príležitosti európskeho dňa spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov

„Každý rok v tento deň vzdávame hold obetiam všetkých totalitných režimov a so zármutkom si pripomíname strašné dôsledky paktu Molotov – Ribbentrop, ktorý 23. augusta 1939 podpísali nacistické Nemecko a Sovietsky zväz. Paktom sa Európa ponorila ešte hlbšie do jedného z najtemnejších období svojej histórie. Zavraždené boli milióny osôb a na celý život poznačené viaceré generácie Európanov.

Je našou povinnosťou nezabudnúť na mená miliónov prenasledovaných a pripomínať si ich pamiatku.O to viac, keďnaše spoločné hodnoty – ľudskú dôstojnosť, základné práva, princíp právneho štátu a demokraciu – aj dnes, po 79 rokoch, znovu ohrozuje extrémistická, nacionalistická a rozdeľujúca rétorika.

Zachovávaním spomienky na zverstvá spáchané v minulosti a odovzdávaním jej pre ďalšiu generáciu Európanov sa chránime voči ich opakovaniu a pripomíname si význam obrany ľudských práv každého jedného Európana.

Nesmieme prestať rozprávať príbeh európskych dejín, aby sme sa v budúcnosti nedopustili rovnakých chýb.“

Súvislosti

Viac..  Ivan Štefanec: Malí farmári už mali mať európske peniaze na svojich účtoch

Podpísanie paktu Molotov – Ribbentrop 23. augusta 1939 viedlo k deportácii, mučeniu a zavraždeniu desiatok miliónov ľudí v totalitných režimoch.

Hoci koniec druhej svetovej vojny znamenal porážku nacistického režimu, mnohí Európania naďalej po desaťročia trpeli v totalitných režimoch.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices