brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia sa pripravuje na odchod z EÚ bez dohody. Neveria v ňu už ani európski diplomati

LONDÝN / Britský minister pre brexit Dominic Raab uviedol, že pokrok v nedoriešených otázkach v prípade britského odchodu z Európskej únie je cítiť pri každom ďalšom rokovaní. Myslí si, že dobrá dohoda s Európskou úniou je stále na dosah. Napriek tomu ale predstaví 25 dokumentov, ktoré majú Britániu pripraviť na možnosť, že z EÚ odíde bez dohody na podmienkach odchodu. Do konca septembra by mali Briti zverejniť asi 80 podobných dokumentov.

Zástancovia brexitu v konzervatívnej strane niekoľko mesiacov volajú po tom, aby vláda posúrila prípravy eventuálneho opustenia Európskej únie bez dohody, čo by vylepšilo pozíciu Londýna v poslednej fáze vyjednávania v Bruseli.

Podľa britských ministrov by prvá séria dokumentov mala odpovedať na „desivé“ otázky o scenári zlyhania rozhovorov.

Podľa denníka The Times má vládne oznámenie pokrývať také oblasti ako je univerzitný výmenný program Erasmus či financovanie poľnohospodárstva a humanitárnych projektov. „Tieto technické avíza a ďalšie, ktoré budú nasledovať, predstavujú rozumný, premyslený a primeraný prístup na minimalizáciu dopadu absencie dohody na britské firmy, občanov, charity, ale aj štátne orgány,“citoval denník z prejavu ministra Raaba.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Raab vo vysielaní uviedol, že Británia by po prípadnom zlyhaní vyjednávaní o brexite zostala zodpovedným partnerom a od Európskej únie neočakáva pomstychtivé kroky. „Pri každom stretnutí zaznamenávame dobrý pokrok v nedoriešených otázkach odchodu,“uviedol Raab. Európska únia podľa neho podrobne skúma britské návrhy ohľadom budúceho režimu na írskej hranici, ktorý bol kameňom úrazu rokovaní.

Británia má z Európskej únie odísť o sedem mesiacov. Podľa utorkovej správy agentúry Reuters už viacerí z európskych diplomatov neveria, že dohoda s Britániou bude hotová do septembrového samitu EÚ, ktorý považovali za neoficiálny termín jeho schválenia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices