zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 33. týždňa 2018

POZORNOSŤ TRHOV SA TOČILA OKOLO TURECKA

EUROZÓNA: Rast ekonomiky eurozóny v druhom kvartáli dosiahol 2,2 % r/r [0,4 % q/q], čím prekonal trhové očakávania na úrovni 2,1 % [0,3 %]. Priaznivo sa vyvíjala aj priemyselná produkcia v celej eurozóne. Tá v júni vzrástla medziročne o 2,5 % pri trhových očakávaniach na úrovni 2,4 %. Lepšie ako trhy odhadovali dopadli aj indexy ZEW. Index ZEW vyjadrujúci očakávania ľudí v eurozóne si taktiež výrazne polepšil z -18,7 bodu na -11,1 bodu.

V závere uplynulého týždňa bola potvrdená finalizácia júlovej inflácie za eurozónu na úrovni prvého odhadu 2,1 %. V porovnaní s júnom [2 %] tak inflácia mierne zrýchlila. Jadrová inflácia bola taktiež v zhode s prvotným odhadom a dosiahla v siedmom mesiaci tohto roka 1,1 %, čo predstavuje zrýchlenie oproti júnovej úrovni 0,9 %

NEMECKO: V Nemecku investori počítali s rastom HDP o 2,1 %, teda s rovnakým ako v prvom štvrťroku, no podľa odhadov nemecká ekonomika vzrástla o rovné dve percentá. Finalizácia nemeckých júlových inflačných čísel bola v zhode s prvým odhadom a dosiahla medziročný rast o 2 % a podľa HICP indexu o 2,1 %. Z toho vyplýva, že národná CPI inflácia spomalila [o -0,2 p. bodu] oproti júnovému výsledku a podľa HICP indexu si zachovala júnové tempo rastu.

V Nemecku index ZEW hodnotiaci súčasnú situáciu vzrástol v auguste o 0,2 bodu na 72,6 bodu, pričom trhy očakávali mierny pokles. Index ZEW mapujúci očakávania do budúcnosti sa zlepšil výraznejšie a z júlovej úrovne -24,7 bodu si polepšil na -13,7 bodu. V tomto prípade trhy odhadovali miernejšie zlepšenie.

USA: Tržby US maloobchodníkov v júli vzrástli o 0,5 %, čo výrazne prekonalo odhad trhového konsenzu na úrovni 0,1 %, a taktiež aj júnový rast na úrovni 0,2 %. US priemyselná produkcia naopak nenaplnila trhové očakávania [0,3 %], keďže vzrástla len o 0,1 %. Za uplynulý týždeň klesli aj nové žiadosti o US hypotéky o -2 %.

„Pravidelné týždenné štatistiky o nových žiadostiach o dávky v nezamestnanosti dopadli o niečo lepšie ako trhy čakali. Nových žiadostí pribudlo o 2 tisíc menej ako ten predchádzajúci týždeň a o 3 tisíc menej ako trhy čakali. Počet stavebných povolení vzrástol v júli o 1,5 %, čo v podstate aj trhový konsenzus odhadoval. No výstavba nových domov sa nevyvíjala v júli podľa trhových očakávaní. Výstavba síce napredovala [vzrástla o 0,9 %], no je to podstatne pomalšie tempo ako trhy čakali [o 7,4 %].

Za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený aj predbežný odhad augustového ekonomického sentimentu podľa University of Michigan. Trhový konsenzus očakával mierny rast, no vyzerá to, že spotrebiteľská dôvera naopak výraznejšie klesla z júlových 97,9 bodov na 95,3 bodu. Aj napriek poklesu sa ale drží na vysokých úrovniach,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

TURECKO: Pozornosť trhov sa sústreďovala okolo Turecka a dolár tak ťažil z výpredajov na emerging markets, kde pod tlakom je hlavne turecká líra. Turecký prezident Erdogan totižto odmieta zvyšovanie úrokových sadzieb napriek tomu, že inflácia v krajine atakuje hranicu 16 %. Líra v dôsledku toho výrazne strácala. Kríza na tureckom finančnom trhu však prekračuje hranice krajiny a prelieva sa aj na ostatné emerging markets, takže pod tlak sa dostávajú aj také meny ako ruský rubeľ či čínsky juan. Ruský rubeľ však oslabujú aj sankcie zo strany USA, ktoré budú obmedzovať vývoz technológií. A americký dolár si pripisuje ďalšie a ďalšie zisky, keďže nervozita na trhoch vedie k tomu, že investori „utekajú“ k bezpečným aktívam. Ich strach v závere minulého týždňa ešte vystupňovala samotná ECB, ktorá vyjadrila obavy z toho, že talianske, španielske a francúzske banky majú aktíva denominované v tureckej líre. Trhy očakávajú, že dôjde k masívnemu zvyšovaniu sadzieb v Turecku, alebo pomoci od Medzinárodného menového fondu, inak to tureckú ekonomiku položí.

Vo štvrtok mal prejav aj turecký minister financií Berat Albayraka, ktorý svojimi pragmatickými slovami väčšinu trhu upokojil. Na rozdiel od prezidenta Erdogana prisľúbil rozpočtové úspory a striktne odmieta zavedenie kapitálových kontrol. Jeho cieľom je znížiť infláciu, ktorá atakuje hranicu 16 %, a taktiež aj zníženie zahraničného dlhu. Turecká líra sa pod vplyvom sľubov nachvíľu pozviechala a voči doláru nakoniec zatvárala so ziskom viac ako dve percentá. Pozitívnu náladu z Albayrakovho prejavu však pokazil americký minister financií Steven Munich s plánom zavedenia nových sankcií voči Turecku.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská inflácia dopadla v súlade s trhovými odhadmi a v júli zrýchlila dynamiku rastu na 2,5 % z júnových 2,4 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices