zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Premiér Pellegrini: Na Slovensku je krízová situácia. Pre nedostatok pracovnej sily odmietame zákazky

BRATISLAVA / Štátne orgány by mali v najbližších dvoch týždňoch predložiť opatrenia na zjednodušenie procesu riadeného dovozu pracovnej sily zo zahraničia. Po rokovaní so zástupcami zamestnávateľských organizácií a odborármi o riešení nedostatku pracovnej sily na Slovensku to uviedol premiér Peter Pellegrini.

„Na Slovensku je krízová situácia,“ uviedol premiér Peter Pellegrini. Firmy na Slovensku totiž podľa neho musia pre nedostatok pracovnej sily odmietať zákazky a Slovensko prestáva byť konkurencieschopné. „Boli dané jasné úlohy a musíme na nich pracovať,“ zdôraznil premiér. Slovensko podľa neho pri historicky najnižšej miere nezamestnanosti čelí fenoménu nedostatku pracovnej sily, pričom firmy narážajú na prekážky pri dovoze pracovnej sily zo zahraničia.

Predseda vlády dal odborárom garanciu, že vláda neprijme opatrenia, ktoré by mali zhoršiť postavenie našich zamestnancov. Cudzinci by podľa Pellegriniho mali na Slovensku pracovať za rovnakých podmienok, za akých pracujú občania Slovenska. Upozornil na to, že Slovensko je z hľadiska počtu cudzincov pracujúcich v krajine na chvoste štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), keď na Slovensku pracuje len jedno percento ľudí zo zahraničia. Na Slovensku je pritom podľa neho v súčasnosti zamestnaných vyše 60-tisíc cudzincov, z ktorých polovica je z členských krajín Európskej únie a druhá polovica z krajín mimo EÚ.

Počet zamestnaných cudzincov na Slovensku narastá

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku ku koncu júla presiahol 60 tisíc. Oproti koncu júna tohto roka ide o nárast o 2,1 tisíca osôb, v porovnaní s koncom júla vlaňajška počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpol o 16,9 tisíca. Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Srbska. Tých na Slovensku ku koncu júla pracovalo takmer 14,2 tisíca, čo je medziročne viac o 4,8 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Na druhej priečke sú občania Rumunska, ktorých ku koncu siedmeho mesiaca tohto roka prišlo za prácou na Slovensko 10 tisíc. Medziročne tak počet občanov Rumunska pracujúcich na Slovensku stúpol o 1,8 tisíca. Nasleduje Maďarsko, ktoré zaznamenalo na konci minulého mesiaca takmer 5,5 tisíca svojich občanov pracujúcich na Slovensku. Oproti júlu minulého roka ich počet vzrástol o 1,2 tisíca osôb.

Podpora zamestnávania Rómov je na Slovensku nevyhnutnosťou

Podľa premiéra sa treba zaoberať aj podporou zamestnávania Rómov. „Treba nájsť motivačný systém pre firmy, ktoré budú zamestnávať Rómov viac ako 12 mesiacov, mohli by dostať nejaký benefit,“povedal Pellegrini.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices