utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Z utečeneckej krízy je politická. Gréci na ostrovoch nemajú už miesto pre čakateľov o azyl

LESBOS / Veľká vlna prílivu migrantov do Európy už dávno opadla. Viacerí politici dokonca hovoria o tom, že nemáme utečeneckú krízu, ale politickú krízu pre hodnotové postoje voči utečencom. Situácia je však naďalej veľmi vážna na juhu Grécka. Niektoré ostrovy sa už nemajú kde postarať o čakateľov na azyl.

Grécke ostrovy ako Lesbos, Kios či Samos opätovne vyzvali vládu, aby im pomohla premiestniť časť utečencov do vnútrozemia. „Tábor má kapacitu približne 2000 osôb, momentálne sa tam však nachádza takmer 5 a pol tisíca ľudí. Je nemožné každému poskytnúť ubytovanie, používame už stany,“ tvrdí Marios Andriotis, hovorca samosprávy ostrova Lesbos.

Stanové mestečko je na pokraji lesíka a nemá normálne prípojky na vodu či elektrinu. Pri nedostatku miesta a takej hustote ľudí vzniká nielen napätie medzi jednotlivými etnickými skupinami utečencov, ale rastú aj obavy miestnych. „Občas sa utečenci pobijú v uliciach. Miestni už takmer nechodia von. Rodičia sa boja pustiť svoje deti hrať sa pri mori. Situácia sa stáva naozaj ťažkou,“ hovorí miestna študentka Christina.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Grécka vláda sľúbila, že zníži počet utečencov na maximálne 10 tisíc. Na ostrovoch ich však momentálne je viac ako 16 tisíc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices