zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zamestnávanie ľudí zo zahraničia je stále komplikované. Mesiac platné zmeny nepriniesli žiadané výsledky

BRATISLAVA / Slovenský pracovný trh má svoje anomálie. Jednou z nich je, že zamestnávatelia ponúkajú vyše 80 tisíc voľných miest a napriek tomu máme viac než 180 tisíc nezamestnaných. Dovážame preto cudzincov a od minulého mesiaca dokonca jednoduchšie. Zamestnávatelia sa však sťažujú. Nefunguje to tak, ako by malo. Potvrdzujú to aj čísla ministerstva práce.

Aby to mali spoločnosti ľahšie od minulého mesiaca začal fungovať aj zoznam nedostatkových profesií, ktorý umožňuje v okresoch pod 5 percentnou nezamestnanosťou ľahšie najímať občanov mimo krajín únie. V júli sa tak zamestnalo na Slovensku 1306 takzvaných tretiakov. Pri enormnom hlade zamestnávateľov po pracovníkoch sa to nezdá až tak veľa. „Medzi mesačný nárast sa nijako výrazne nezdynamizoval,“tvrdí Branislav Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Dôvodom ale nie je to, žeby zamestnávatelia nechceli viac. „Systém je veľmi komplikovaný a administratívne náročný. Už len v porovnaní s okolitými krajinami ako je Poľsko, Maďarsko, či Česká republika,“ hovorí Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov. Zjednodušený proces má trvať 6 týždňov, teda 42 dní, reálne to však býva až 180. čo je pre firmy nonsens. Na udeľovaní povolení sa podieľajú ďalšie dva rezorty a tam vidia firmy nedostatky. „My očakávame, že práve v inštitúciách, ktoré spadajú pod rezorty vnútra a zahraničných vecí dôjde k zásadnej zmene,“ dopĺňa Hošták.

Nestíhajú najmä na cudzineckej polícii. „Mali sme pred letom stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj šéf cudzineckej polície a ten nás informoval, že sa najmä personálne posilňujú,“ hovorí Ondruš. „Okrem organizačných zmien vrámci personálnych stavov sme spustili aj možnosť objednania sa pre cudzincov pri podávaní žiadosti,“ potvrdila Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Podobne ako pri ministerstve vnútra hlásia firmy pri zamestnávaní tretiakov problém aj v prípade ministerstva zahraničných vecí. A opäť kapacitné nedostatky. „Aktuálne máme v pláne posilniť dva zastupiteľské úrady, konkrétne v Hanoji a v Dillí,“ Boris Gandel, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR.

Každý z dotknutých rezortov má aj svoj pohľad na vec a prácu tých ďalších. „Vplyv na dĺžku jeho trvania majú aj ďalšie subjekty, ktoré sa na tomto procese podieľajú, napríklad zastupiteľské úrady v zahraničí,“ tvrdí Baloghová. „Čo sa týka zastupiteľských úradov, tak my tam spracúvame žiadosti o víza, posielame ich do ústredia, kde tieto následne schvaľuje úrad hraničnej a cudzineckej polície,“ tvrdí Gandel. Firmy preto očakávajú, že sa odstráni tento galimatiáš a lepšiu spoluprácu jednotlivých ministerstiev. Dostali aj prísľub od premiéra, že im v tom pomôže. „Tomu, aby sme podstatne zjednodušili a zrýchlili proces prijímania zahraničných zamestnancov,“ dodáva Alexej Beljajev, prezident asociácie priemyselných zväzov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices