komar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nakazených západonílskou horúčkou pribúda. Prípady hlásia aj v susednej krajine

BRATISLAVA / Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila výsledky, ktoré hovoria, že západonílska horúčka sa objavuje aj na juhu aj v strede Európy. V auguste nahlásili lekári až 401 nových prípadov.

WHO zverejnila číselné výsledky, ktoré hovoria, že nebezpečná západonílska horúčka zasiahla aj v južnej a strednej Európe. Len za august hlásia nemocnice 401 nových nakazených. Príčina choroby je podľa odborníkov tá, že vysoké teploty rýchlo prichádzajú a potom sa striedajú s občasnými zrážkami, čo je ideálne prostredie pre výskyt komárov. Nákaza sa prenáša práve prostredníctvom bodnutia. V osemdesiatich percentách choroba prebieha bez príznakov.

V osemdesiatich percentách choroba prebieha bez príznakov. Dvadsať percent nakazených má tieto príznaky: horúčku, zimnicu, bolesti hlavy a chrbátu, zvracanie. U niektorých pacientov sa zvykne prejaviť aj nepríjemná vyrážka na prsiach, chrbte či rukách. V horších prípadoch ochorenie spôsobuje smrť.

Nakazení aj v Rakúsku

Menšie riziko nakazenia sa objavilo aj v susednom Rakúsku. Od roku 2009 tam zaznamenali takmer 30 prípadov nakazení, pričom väčšinou sa vyskytli v metropole blízkej Bratislave, vo Viedni. Len v Srbsku bolo nahlásených od 21. augusta 159 infikovaných, z toho 15 ľudí zomrelo. Prvýkrát bolo ochorenie v Srbsku zaznamenané v roku 2012. Do roku 2017 tam zaznamenali až 61 obetí.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Minulý rok sa objavila aj v  Grécku, kde umrelo 11 ľudí a takmer stovka bola nakazených. Ochorenie sa prejavilo zväčša na Peloponézskom ostrove a v obľúbenej destinácii Slovákov, v Aténach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices