brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

S brexitom bez dohody s EÚ nenastane koniec sveta, tvrdí britská premiérka

LONDÝN / Ak sa Británia nedohodne s Európskou úniou na nových vzájomných vzťahoch do svojho odchodu zo spoločenstva, nenastane žiadny koniec sveta, vyhlásila britská premiérka Theresa May.

Premiérka May sa tak vyjadrila pred novinármi pred odchodom do Juhoafrickej republiky a po vyhlásení britského ministra financií Philipa Hammonda, ktorý minulý týždeň povedal, že odchod z EÚ bez dohody by poškodil verejné financie Spojeného kráľovstva.

Iba zastaral

May názor svojho ministra spochybnila a povedala, že „zastaral“. Podľa nej vychádzal z údajov, ktoré sa neustále menia a ktoré platili v danú chvíľu. Zároveň zopakovala výrok šéfa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberta Azeveda z vlaňajšieho novembra, že brexit nebude „prechádzkou ružovým sadom“, ale že ani nepôjde o „koniec sveta“.

Hammond minulý štvrtok varoval pred potenciálnymi škodami pri brexite bez dohodnutia podmienok s Bruselom, a to v deň, keď sa vláda snažila naopak zmierniť obavy sériou dokumentov, ktoré majú krajinu na takýto scenár pripraviť.

Výrazné následky

Minister hovoril o „výrazných finančných následkoch“. Brexit bez dohody by podľa prepočtov ministerstva financií prinútil štát do roku 2033 zvýšiť o 80 miliárd libier objem svojich ročných pôžičiek. Vyjadrenie vyvolalo rozhorčenie u zástancov brexitu v konzervatívnej strane, ktorí Hammonda obvinili z vedenia kampane strachu, ktorá vychádza zo snahy brexitu zabrániť.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

May zopakovala svoj názor, že žiadna dohoda s EÚ bude lepší ako „zlá“ dohoda. Dodala, že sa jej vláda na eventualitu, že k dohode nedôjde, musí pripravovať, pretože nevie, ako dopadnú doterajšie vyjednávania. Brexit bez dohody nevylúčil už ani nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices