polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Suchá potrápili farmárov aj v Európe. Zdražejú viaceré potraviny

BRATISLAVA / Máme za sebou mimoriadne horúce a suché obdobie. A možno ešte aj pred sebou. Niektorí dokonca bijú na poplach. Z Európy totiž prichádzajú zlé správy. Horúčavy a sucho sa podpísali na tohtoročnej poľnohospodárskej úrode.

„Nemci hovoria o škodách 3 miliardy eur. Ďalšie krajiny – Švédsko, Poľsko, pobaltské krajiny, Francúzsko, Česko, Maďarsko, Rakúsko, tiež hovoria o znížení tohtoročnej produkcie,“ uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Aj na Slovensku bolo v apríli a máji, teda v dôležitom období pre rast úžitkových rastlín, veľmi teplo a sucho. Napriek tomu prepad úrody nebude taký dramatický ako v iných európskych krajinách. „Obilnín je menej, jabĺk sa urodilo viac,“ skonštatoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.  Definitívne výsledky žatvy ešte stále nie sú, nie je všade všetko zozbierané. Čaká sa aj na zber jesenných plodín ako je kukurica, cukrová repa, zemiaky a slnečnica. Aj tie reagujú na teplo a sucho.

Rozdiely budú v regiónoch

Očakávajú sa však veľké regionálne rozdiely. Aj v lokalitách, ktoré sú len kúsok od seba, to mohlo vyzerať absolútne inak. Niekde pršalo veľa, inde málo, alebo dokonca vôbec. V porovnaní so zvyškom Európy už teraz môžeme povedať, že Slovensko ešte dopadne celkom dobre. Prepady úrody obilnín alebo repky nebudú také výrazné. Samozrejme, málo zrážok a vysoké teploty sa prejavili aj u nás.

„Žatva sa tento rok začala o dva až tri týždne skôr, čo je veľmi atypické. Obilie veľmi rýchlo dozrelo, preto ho poľnohospodári museli zozbierať skôr,“ pokračovala Holeciova. Samozrejme, všetky tieto správy o dopadoch príliš teplého a suchého počasia na úrodu dôležitých plodín, sa už teraz začínajú prejavovať aj na ich cenách.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Zvýšenie cien

Ako nám povedal Marian Uhrík zo Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností, na burzách sa očakáva zvýšenie cien pšenice o 15 až 20 percent. „Vlani bola 150 eur vrchná hranica, dnes sa tam začína. Do konca roka môže byť cena 180 eur,“uviedol.

Všetky tieto faktory spôsobia, že niektorých plodín bude v Európe menej. Podľa očakávaní Európskej komisie sa v tomto a budúcom roku urodí pšenice o 3 až 5 percent menej ako minulý rok. Zásoby obilnín vraj sú a budú aj napriek suchu dostatočné. Mali by sme sa však pripraviť na to, že niektoré potraviny môžu byť drahšie. 

Slovenská spoločnosť mlynárov už avizuje, že ceny mlynských výrokov pôjdu hore. To znamená drahšiu múku a tým pádom aj výrobkov z nej. 

Nedostatok krmiva spôsobuje, že vstupné náklady sú stále vyššie a výroba mlieka komplikovanejšia. Odborníci predpokladajú, že ho bude menej a cena mliečnych výrobkov a mlieka sa zvýši.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices