ziarovky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stop halogénovým žiarovkám v Európe. Zmena ušetrí peniaze mnohým užívateľom

BRUSEL / Od prvého septembra nebudú môcť krajiny Európskej únie dovážať alebo vyrábať halogénové žiarovky. Aj napriek tomu ešte stále zostanú v predaji, pretože obchody sa môžu postupne zbaviť starých zásob.

Sťahovanie halogénových žiaroviek začalo už v roku 2009 a momentálne prebieha záverečná fáza, ktorej cieľom je stiahnuť z trhu neefektívne žiarovky. Podľa európskych smerníc patria halogénové lampy do kategórie D. Na základe pôvodného plánu mali byť žiarovky stiahnuté z trhu už v septembri 2016, avšak Európska komisia sa rozhodla pre predĺženie lehoty, keďže trh nebol ešte pripravený  na prechod na LED svietidlá.

Halogénová žiarovka funguje na princípe rozžeravenia vlákna, ktoré je zdrojom svetla. Pre zvýšenie svetelnej účinnosti sa do banky žiarovky pridávajú zlúčeniny halogénu s brómom alebo jódom. Nevýhodou týchto žiaroviek je ale nízka energetická efektivita a vysoká teplota, ktorú sálajú do okolia. Naopak LED osvetlenie potrebuje menej energie a je omnoho efektívnejšie pri svietení.

Európska komisia vo svojich správach uvádza, že prechod na LED lampy ušetrí Európe toľko energie, ako je ročná spotreba Portugalska. Okrem toho by „LED osvetlenie mohlo do roku 2025 znížiť emisie oxidu uhličitého v Európe o 15,2 miliónov ton,“ uviedla pre CNN Anna-Kaisa Itkonen, hovorkyňa Európskej komisie pre klimatické zmeny a energetiku.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Užívatelia by sa z tejto výmeny tiež mohli tešiť, pretože im ročne ušetrí až 115 eur, pričom prvotné náklady na výmenu by sa mali ľuďom vrátiť už v priebehu prvého roka a životnosť samotných žiaroviek môže siahať až do 20 rokov. Naopak v rámci Európy pripraví táto zmena o pracovné miesta okolo 6800 ľudí, čo považuje Európska komisia za nevyhnutné.

Cena LED žiaroviek za posledné roky prudko klesla a to dokonca až o 75 percent medzi rokmi 2010 a 2017.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices