hodiny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Striedaniu letného a zimného času zrejme odzvonilo. Proti je až 80 percent Európanov

BRATISLAVA / V októbri o hodinu menej a od marca o hodinu viac. Lenže, Európanom sa už s hodinovými ručičkami hrať nechce. Vyplýva to z letného prieskumu Európskej komisie, do ktorého sa zapojilo viac ako štyri a pol milióna ľudí. Výsledok vôbec nebol tesný. Striedaniu letného a zimného času povedalo jasné nie až 80 percent z nich.

„Samozrejme, podľa legislatívy Európskej únie je tento výsledok iba konzultačný, ale ak by komisia nechcela zobrať do úvahy výsledky verejného prieskumu, tak by ten prieskum nerobila,“ uviedla europoslankyňa Anna Záborská. Výsledky prieskumu sú zatiaľ neoficiálne. Zverejnili ich nemecké noviny Westfalenpost s odvolaním sa na dobre informované zdroje v Bruseli. Komisia o nich rokuje vo štvrtok, čiže verejnosť si na oficiálne stanovisko musí ešte niekoľko dní počkať. „Kompletná oficiálna správa zhrňujúca celkové výsledky konzultácie bude zverejnená čoskoro a bude obsahovať aj údaje o zapojení jednotlivých členských krajín,“ uvádza sa v stanovisku Európskej komisie.

Ak sa ukáže, že čísla sedia, išlo by o vôbec najúspešnejší prieskum v histórii celej Európskej únie a zároveň aj o veľkú zmenu. Striedanie letného a zimného času má v Európe svoje stabilné miesto už od roku 1979. Dôvody boli ekonomické, aby sa v lete ušetrilo na elektrickej energii.

Dnes už ale štúdie hovoria čosi iné. Ekonomický dopad v hospodárstve je zanedbateľný, no dopad na ľudské zdravie sa počíta v miliardách eur. Podľa deviatich rôznych štúdií prestížnych univerzít, o ktoré sa pri návrhu zrušenia striedania letného a zimného času opierali aj európski poslanci, nás náklady na liečbu zdravotných následkov citlivých ľudí výjdu na desiatky miliárd eur.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Od prieskumu k realite vedie ešte pomerne dlhá cesta. „Myslím, že to bude ešte niekoľko mesiacov trvať. Keby Európska komisia chcela a takisto Rada ministrov, tak by sa to dalo ešte do konca volebného obdobia tohto parlamentu. Svoje nohavice by som na to ale nevsadil,“ povedal predseda Výboru pre právne záležitosti Európskeho parlamentu Pavel Svoboda.

Nech už na to posúvanie hodiniek hromžíme akokoľvek hlasno, pravdou je, že sme tým trochu svetla naviac získali. Nuž a po otázke či striedanie času zrušiť, alebo nezrušiť, nasleduje ďalšia. Možno ešte dôležitejšia. Ktorý z tých časov si necháme? Údajne by o tom mali rozhodnúť vlády jednotlivých členských krajín, no aj europoslanci prízvukujú, že je dôležité zachovať v Európe poriadok a zrejme aj jednotný kompromisný názor. Viete si predstaviť, že by sa každý štát rozhodol pre úplne iný čas? „Nastal by chaos. To o čo sa snažíme, je zachovať smernicu a zachovať spoločný časový režim v celej Európskej únii, ale tak, že sa čas striedať nebude,“ dodal Svoboda.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices