Juncker
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union-EP.

Debata o stave Únie: Na čom pracuje Európska komisia a ako pri tom napreduje?

V stredu 12. septembra sa bude konať ďalšia výročná debata o stave Únie, počas ktorej budú poslanci s Jeanom-Claudom Junckerom diskutovať o tom, čo sa nám podarilo dosiahnuť za uplynulý rok.

Každoročné strategické zhrnutie

Debata o stave únie (alebo SOTEU – z anglického State of the European Union) predstavuje pre poslancov príležitosť preveriť, na čom pracuje Európska komisia a ako pri tom napreduje. Taktiež sa počas nej hovorí o tom, na čom by sa mala EÚ sústrediť počas nadchádzajúceho roka. Tentoraz sa na ňu bude upriamovať ešte viac pozornosti ako zvyčajne. Ide totiž o poslednú výročnú debatu pred eurovoľbami 2019, po ktorých budú vymenovaní aj noví komisári. Tento rok by sa teda malo diskutovať o úspechoch a prioritách z dlhodobého hľadiska, až na nasledujúcich päť rokov.

Rozpravu začne o deviatej ráno šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý pred poslancami zhodnotí uplynulý rok a načrtne priority na blížiacich sa 12 mesiacov. Po jeho príhovore bude nasledovať plenárna debata, počas ktorej sa budú môcť vyjadriť členovia všetkých politických frakcií.

Minulý rok debate dominovali témy ako obrana, bezpečnosť, migrácia, medzinárodný obchod, sociálne otázky a rozpočet.

Úloha Európskeho parlamentu

Debata o stave Únie je nástrojom na zabezpečenie transparentnosti a zodpovednosti pred poslancami, ktorí priamo zastupujú občanov celej EÚ. Koná sa každý rok začiatkom septembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Európsky parlament je jediný priamo volený orgán Európskej únie. Poslanci, ktorých si občania zvolili, tak priamo zastupujú ich názory. V eurovoľbách 2014 ste si po prvýkrát mohli nepriamo vybrať aj predsedu Európskej komisie. Jean-Claude Juncker bol jedným zo štyroch tzv. spitzenkandidátov, ktorých na tento post nominovali európske politické strany.

O budúcnosti EÚ rozhodujete aj vy

A aby sme nezabudli. Na budúci rok v máji sa budú konať ďalšie voľby do Európskeho parlamentu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o všetkých predvolebných podujatiach a iniciatívach, prípadne ak sa do nich chcete osobne zapojiť, zapíšte sa na webe Tentoraz idem voliť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices