plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Výstavba kľúčového plynovodu aj pre Európu je ohrozená. Na úseku sa objavujú munície

VÝRAVA / Na východe Slovenska sa pripravujú na výstavbu vyše 100 kilometrového plynovodu, a to z Poľska až do Veľkých Kapušian. Má zabezpečiť energetickú nezávislosť Slovenska aj strednej Európy. Ešte pred výkopmi robia pyrotechnický prieskum. Už po prvých metroch museli volať policajtov.

Prvý deň pyrotechnického prieskumu prešli asi 300 metrový úsek a museli volať políciu. Našli muníciu z obdobia prvej a aj druhej svetovej vojny. Bola stále funkčná. “ Išlo o 75mm šrapnelovú mínu z 1. sv vojny a druhá munícia je delostrelecký granát mínometný ruský z obdobia druhej svetovej vojny,“ opísal výbušniny pyrotechnik Ján Fehér.

„Nemožno vykonávať stavebné práce, pokiaľ nie je istota, že nemožno naraziť na nič, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť,“povedal Pavol Kubík, hovorca Eustream. Pyrotechnický prieskum prebehne v severnej časti plynovodu. Oblasť poznačili boje prvej aj druhej svetovej vojny, čoho dôkazom bol ďalší nález. „Obsahuje trhavinovú nálož, obsahuje zapaľovač. Čo sa týka 75mm mín, sa plnili olovenými guľkami, ktoré potom vybuchovali nad hlavami jednotiek, tým pádom devastačné účely boli veľmi rozsiahle,“pokračoval Fehér. Policajti miesto nálezu zabezpečili až do príchodu pyrotechnika.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

„Ak muníciu nie je možné z bezpečnostných dôvodov prevážať, likviduje sa priamo na mieste,“ podotkla hovorkyňa polície Jana Ligdayová. Táto munícia však bola prevozu schopná. Keďže na mínu a granát narazili už po prvých metroch, pri viac ako 100 kilometrovej dĺžke plynovodu pyrotechnici počítajú s ďalšími častými nálezmi. „Poznajúc tu situáciu, nálezov tu bude hodne bližšie k poľským hraniciam. Tam budeme nachádzať skôr z druhej svetovej vojny,“dodal Fehér.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices