kurenie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pripravte sa na zimu. Za kúrenie budeme platiť viac

BRATISLAVA / Za kúrenie budeme platiť viac. Čaká nás totiž zdražovanie. Cena elektriny prekračuje šesťročné maximá a emisné povolenky išli smerom nahor viac ako štvornásobne.

To sú kľúčové komodity na burzách, ktoré určujú ceny. Podrobnejšie to vysvetlí odborník na energie. „Očakávame zdraženie tepla kvôli tomu, že výrazne stúpli variabilné náklady výrobcom tepla, to je predovšetkým plyn a uhlie a zároveň emisné povolenky. Takže tie teplárne, ktoré vyrábajú teplo práve z uhlia a zemného plynu, tak ich odberateľom stúpne pravdepodobne cena tepla najviac. Na druhej strane najvýhodnejšie by na tom mali byť tí odberatelia tepla, ktorých výrobcovia využívajú predovšetkým biomasu,“ vysvetľuje analytik energie Jozef Badida.

O koľko viac?

Na regulačný úrad, ktorý určuje ceny na Slovensku sa už obrátili teplárenské spoločnosti so žiadosťou o zvýšenie cien. Dvom už aj stihol vyhovieť. Odberatelia od žilinskej a košickej teplárenskej spoločnosti budú za kúrenie a teplú vodu platiť viac. „Pre priemernú žilinskú domácnosť to bude znamenať nárast ceny tepla približne o dve eurá mesačne, košická domácnosť si priplatí približne 1,5 eura mesačne,“ informoval Radoslav Igaz z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Takže ročne treba počítať s približne 20 eurami navyše. Dopyt po zemnom plyne a uhlí je obrovský, a tak rastie aj ich cena. Navyše v prípade emisných povoleniek sa s tým dalo počítať.

Problém emisií

Pred niekoľkými rokmi sa členské krajiny Európskej únie dohodli na reforme emisných povoleniek. Vyššími cenami za znečisťovanie ovzdušia chcú výrobcov prinútiť využívať čistejšiu energiu. A tento prechod niečo stojí, najmä výrobcov.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

„Práve povolenky majú vytvoriť rozdiel medzi výrobou energie zo špinavých zdrojov, čiže z fosílnych palív voči výrobe energie z čistých zdrojov, ako sú napríklad v našom prípade jadrová energia alebo obnoviteľné zdroje energie,“ dodáva Badida.

Navýšenie cien emisií

Košická a žilinská tepláreň je navyše podľa odborníkov iba začiatok. Postupné zdražovanie čaká väčšinu odberateľov. A Úrad pre reguláciu sieťových odvetví si je toho vedomý. Tak ako už teraz musel vyhovieť prvým dvom teplárňam, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude aj v prípade ďalších

„Extrémne navýšenie cien emisných povoleniek na svetových trhoch. Tie medziročne vzrástli viac ako 4 násobne. Úrad jednoducho musel regulovaných subjektom vyhovieť nakoľko išlo o výraznú zmenu ekonomických parametrov,“ povedal Igaz.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices