zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 35. týždňa 2018

USA A EÚ SA DOHADUJÚ O DOVOZNÝCH CLÁCH NA AUTÁ

NEMECKO: Index nálady medzi nemeckými podnikateľmi podľa inštitútu Ifo v auguste vzrástol na hodnotu 103,8 bodu, čo predstavuje výrazný nárast z júlovej hodnoty 101,7 bodu. Trhový konsenzus v podstate odhadoval zotrvanie indexu na júlovej hodnote, takže augustový vývoj indexu bol pre trhy pozitívnym prekvapením. Subindex Ifo hodnotiaci súčasnú situáciu vzrástol z júlových 105,4 bodu na augustových 106,4 bodu a subindex vyjadrujúci očakávania do budúcnosti sa zvýšil z 98,2 bodu na 101,2 bodu. Pozitívne naladení sú hlavne podnikatelia z priemyselného sektora, zo stavebníctva, ale taktiež aj zo sektora služieb. V oblasti obchodu sa nálada podnikateľov viac-menej nezmenila, čo súvisí aj s pomalším tohtoročným rastom spotreby nemeckých domácností. Nemeckých podnikateľov v poslednom mesiaci potešilo hlavne zmiernenie rizika obchodnej vojny medzi USA a EÚ. Nemecko je totiž silne exportne orientovanou ekonomikou a clá na automobily by ju mohli výrazne poškodiť.

„Nemecká spotrebiteľská dôvera podľa GfK dosiahla v septembri úroveň 10,5 bodu, čím mierne podliezla augustovú hodnotu 10,6 bodu. Vývoj bol zároveň o niečo horší ako odhadoval trh, keďže ten očakával zotrvanie na úrovni 10,6 bodu. Nemecké tržby maloobchodníkov v júli síce medziročne vzrástli [o 0,8 %], no je to podstatne nižšie tempo ako v júni [2,7 %], a taktiež aj ako trhy odhadovali [1,3 %]. V siedmom mesiaci tohto roka sa maloobchodné tržby znížili o -0,4 %.

Zatiaľ čo prvotné odhady augustovej CPI inflácie v Nemecku boli v zhode s odhadom trhu na úrovni 2,0 %, tak podľa HICP indexu došlo k negatívnemu vývoju. Investori totižto očakávali rovnaký rast ako v júli, t. j. o 2,1 %, no prvý odhad hovorí o zvýšení nemeckých spotrebiteľských cien len o 1,9 %. Miera nezamestnanosti v Nemecku sa už štvrtý mesiac v rade drží na úrovni 5,2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Euru škodí aj napätie súvisiace s obchodnou vojnou medzi USA a EÚ, ktoré vniesol opäť na scénu šéf Bieleho domu. Aj európske akciové trhy v piatok zatvárali v červenom [viac ako -1 %] v reakcii na Trumpove odmietnutie ponuky Európskej únie o vzájomnom zrušení dovozných ciel na autá. Podľa Donalda Trumpa návrh nie je „dosť dobrý“ a opätovne prirovnal obchodnú politiku EÚ k Číne. Ešte v júli sa pritom šéf EK Jean-Claude Juncker dohodol s Trumpom na tom, že sa budú snažiť dosiahnuť nulové clá. Súčasné clá nie sú vyrovnané, keďže USA uplatňujú síce 25 %-né clá na nákladné autá, ale len 2,5 %-né na osobné autá dovážané z EÚ. Únia ale uplatňuje clá na autá z USA až vo výške 10 % [osobné aj nákladné].

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Trhový konsenzus odhadoval rovnaké tempo rastu spotrebiteľských cien v menovom bloku ako v júli, t. j. o 2,1 %, no podľa predbežných odhadov to vychádza tak, že ceny išli nahor „iba“ o rovné dve percentá. Jadrová inflácia taktiež spomalila dynamiku rastu z júlových 1,1 % na jedno percento. V súlade s trhovým odhadom sa vyvíjala nezamestnanosť v eurozóne. Miera nezamestnanosti dosiahla v júli 8,2 %, t. z., že zotrvala na predchádzajúcej úrovni, keďže v júni bola revidovaná hodnota z 8,3 % na 8,2 %. O niečo horšie ako trhy čakali sa vyvíjala dôvera v ekonomiku menového bloku. Investori odhadovali pokles, no len o – 0,2 bodu a reálne dôvera klesla o -0,5 bodu na 111,6 bodu.

USA: USA a Mexiko dosiahli minulý týždeň dohodu, ktorá nahradí súčasnú dohodu NAFTA (Severoamerická dohoda o voľnom obchode). Podľa Donalda Trumpa je táto dohoda výhodná pre obe strany. Dohoda medzi USA a Kanadou zatiaľ uzatvorená nebola. Jednania o novej dohode NAFTA sa začali už pred rokom a Trump chcel dosiahnuť výhodnejšiu dohodu pre USA, keďže pôvodná dohoda NAFTA podľa neho spôsobovala stratu pracovných miest v Spojených štátoch. Jednania medzi USA a Mexikom boli zamerané hlavne na automobily a podľa zverejnených informácií sa obe strany dohodli, že automobilky, ktoré nebudú dodržiavať nové pravidlá, budú musieť platiť clo vo výške 2,5 %.

V Spojených štátoch bol zverejnený druhý odhad anualizovaného HDP, ktorý v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástol o 4,2 %. Prekonal tým svoj prvý odhad, podľa ktorého americký HDP vzrástol o 4,1 %. A pozitívne prekvapil aj investorov na trhoch, ktorí počítali s miernym spomalením rastu na 4,0 %.

Za Veľkou mlákou osobné príjmy domácností mierne spomalili svoj rast [z júnových 0,4 % na júlových 0,3 %], no výdavky si svoju dynamiku rastu udržali na úrovni 0,4 %. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo 213 tisíc, čo je o tisíc viac ako očakávali trhy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices