peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pokuta 302 miliónov pre Slovensko za colné podvody je nezmysel, tvrdí finančná správa

BRATISLAVA / Slovensko nemá žiadny príkaz zaplatiť do európskeho rozpočtu 302 miliónov eur. Tvrdí to prezident finančnej správy František Imrecze v reakcii na správu OLAF-u a obvinenia z podhodnocovania ázijského tovaru v colnom konaní najmä v rokoch 2013 až 2014.

V médiách totiž zazneli obvinenia, že takéto konanie by bez vedomia špičiek finančnej správy či ministerstva financií nebolo možné.

„Informácia, že zaplatíme 300 mil. eur nie je faktom, je to absolútny nezmysel. Európska komisia nevymáha od Slovenskej republiky žiadne peniaze. To, čo sa deje je, že vedieme dialóg s OLAF-om, pretože máme rôzne názory na to, aká hodnota tovaru mala byť preclená v relevantnom období,“ vyhlásil na pondelňajšom brífingu prezident finančnej správy Imrecze. Tvrdí, že to, že musíme zaplatiť 300 mililiónov eur, je klamstvo opozície, ktorá zneužíva túto situáciu na politické ciele.

Problém hodnoty

Podľa Imreczeho ide o odborný a systémový problém, ako určovať hodnoty ázijského, prevažne čínskeho tovaru, pri preclievaní v únii. Spomínaných vyše 300 miliónov eur úniku na clách totiž napríklad podľa neho vzniklo tak, že OLAF aplikoval doporučené minimálne hodnoty tovarov stanovené v roku 2015 spätne na roky 2013 a 2014. „To my nemôžeme akceptovať a o tom diskutujeme s OLAF-om,“tvrdí Imrecze s tým, že finančná správa má ambíciu si s OLAF-om veci vydiskutovať tak, aby Slovensko nemuselo doplácať ani euro.

Zamlčané originály

​Ako dodal, ťažko sa navyše baviť o sumách podhodnocovania, keď ani naša finančná správa ani OLAF sa počas vyšetrovania nedostali k originálnym faktúram z Číny. Colník tak podľa neho môže vychádzať iba z faktúr, ktoré sa mu dostanú do rúk pri colnom procese. Slovensko však už tento problém s podhodnocovaním vyriešilo. Už v októbri 2014 totiž určilo minimálne rizikové profily pre tovary z Ázie na základe odporúčaní OLAF-u, ktorý odvtedy na Slovensku takmer žiadne podhodnotenie neidentifikoval.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Problém sa tak obmedzil po celoeurópskej akcii Snake, ktorá trvala dva mesiace. Určili vtedy minimálne hodnoty, za ktoré by mal byť konkrétny tovar preclený v EÚ. „Nám sa problém nepodaril vyriešiť izolovane. Spolupracujeme s OLAF-om a s V4. Taktiež je na stole dohoda medzi Čínou a Európskou komisiou o potvrdzovaní si originality faktu,“ vysvetľoval Imrecze s tým, že na tom majú záujem obe strany a to by vyriešilo celý problém. Zdôraznil tiež, že rovnaký problém rieši OLAF aj s Veľkou Britániou, Španielskom, Maltu či Maďarskom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices