europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä budúcnosť EÚ a boj proti financovaniu terorizmu

Poslanci budú rokovať o správe o stave Únie, budúcnosti EÚ a návrhu reformy autorského práva. Diskutovať budú aj o zriadení Európskeho zboru solidarity, o stave právneho štátu v Maďarsku a opatreniach proti financovaniu terorizmu a praniu špinavých peňazí. Na pláne je aj dvojaká kvalita výrobkov 

Správa o stave Únie: Odkaz Jeana-Clauda Junkera

Poslanci budú osem mesiacov pred európskymi voľbami diskutovať s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o doterajších výsledkoch exekutívy EÚ pod jeho vedením.

Budúcnosť EÚ: Rozprava s gréckym premiérom Tsiprasom

Predseda vlády Helénskej republiky Alexis Tsipras sa v utorok ako deviaty líder štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami a predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom o budúcnosti Únie.

Návrh reformy autorského práva opäť na stole poslancov
Plénum bude v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o mandáte EP na rokovania s členskými štátmi o novelizácii autorského práva EÚ v digitálnej sfére.

Hlasovanie o zriadení Európskeho zboru solidarity

Poslanci budú v pondelok diskutovať a v utorok hlasovať o zriadení Európskeho zboru solidarity, ktorý ponúkne mladým ľuďom v EÚ možnosti dobrovoľníckej práce.

Právny štát v Maďarsku: Možné rozhodnutie o začatí konania voči Budapešti

Parlament po rozprave o stave právneho štátu v Maďarsku, v ktorej vystúpi aj premiér Viktor Orbán, rozhodne, či bude voči Budapešti iniciovať konanie pre riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ.  

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Boj proti financovaniu terorizmu: Hlasovanie o novej legislatíve
Nové opatrenia proti financovaniu terorizmu a praniu špinavých peňazí, ktoré tiež sprísnia kontroly hotovostných tokov, budú v utorok predmetom rozpravy a v stredu hlasovania poslancov.  

Dvojaká kvalita výrobkov poškodzuje spotrebiteľov, poslanci navrhnú riešenia

Výrobok predávaný pod rovnakou značkou v rovnakom obale by mal mať v celej EÚ rovnaké zloženie, aby sa predišlo zavádzaniu spotrebiteľov.

Amerika na prvom mieste: Dôsledky novej politiky vlády USA

Nedávne rozhodnutia Washingtonu o odstúpení od medzinárodných dohôd a záväzkov a vystúpení z medzinárodných fór oslabujú partnerstvo medzi EÚ a USA, ktorého zachovanie musí byť prioritou.

Výzva na jednotný a pevný postoj EÚ vo vzťahu k Číne

EÚ by mala prijať rozsiahle opatrenia s cieľom čeliť systematickému úsiliu Číny o získanie kontroly nad európskou strategickou infraštruktúrou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices