elektrina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci si opäť budú musieť načrieť hlbšie do vrecka. Cena elektriny porastie

BRATISLAVA / Slovensko čaká dramatické zvyšovanie cien elektriny. Cena porastie až o 10 percent. A hlbšie do vrecka budú musieť spotrebitelia načrieť už od budúceho roka.

Cenu elektriny pre nás ovplyvňuje najmä pražská burza, kde už teraz rapídne stúpla jej cena. Vždy pre nasledujúci rok je totiž dôležitý vývoj cien prvých šiestich mesiacov roku predchádzajúceho. „Cena elektriny na pražskej energetickej burze prekročila hranicu 55 eur za megawatt hodinu. To je o vyše 50 percent viac ako pred rokom a ide o najsilnejší rast za poslednú dekádu ovplyvnený najmä rastom cien uhlia, plynu a emisných povoleniek na svetových trhoch,“ uviedol Miroslav Šarišský, Slovenské elektrárne.

​Trh s elektrinou v Európe je navyše navzájom prepojený. Čiže ak sa jej niekde nevyrobí dostatok a je vysoký dopyt, prejaví sa to vo všetkých krajinách. Navyše aj ekonomika Európskej únie sa už zmohla, začína sa viac vyrábať a teda dopyt po elektrine významne rastie. „Toto leto bolo extrémne horúce, a tak nebola dostatočná výroba napríklad vo francúzskych elektrárňach, vodných elektrárňach po celej Európe vrátane Gabčíkova, alebo vo fotovoltaických elektrárňach, takže bola menšia ponuka zo strany elektrární a na druhej strane bol vysoký dopyt, klíma išla naplno,“ povedal Jozef Badida, analytik Energie pre vás.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Rast cien energií pocítime skôr či neskôr všetci. A nie iba priamo, keď nám budú chodiť vyššie vyúčtovacie faktúry. Postupne zdražejú aj tovary a služby. „V dôsledku rastu cien energií, takisto regulovaných cien napríklad energií prišlo v tomto roku pomerne k svižnému rastu inflácie na Slovensku, ktorá rastie najrýchlejším tempom od roku 2012,“ vysvetlil Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Stopku zdražovaniu elektriny by ešte mohol dať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten ale akýkoľvek možný cenový vývoj nekomentuje. Podľa analytikov ale nebude mať na výber a k zdražovaniu pristúpi. Kľúčové komodity potrebné pre výrobu elektriny ako sú napríklad uhlie, zemný plyn, alebo emisné povolenky totiž za posledný rok rapídne rastú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices