plasty
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ chce zakázať jednorazové plastové výrobky

EÚ chce do roku 2030 recyklovať všetky plastové obaly. Poslanci už okrem toho majú pred sebou ďalší návrh, ktorý by mal zakázať alebo obmedziť jednorazové plastové výrobky.

Plasty sú lacné, odolné a dlho vydržia. Až príliš dlho. A používame ich príliš často. Zvykli sme si na komfort, ktorý prinášajú, no náš egoistický konzumný spôsob života má ďalekosiahle dopady na prírodu i naše vlastné zdravie.

V EÚ sa ročne vyprodukuje okolo 26 miliónov ton plastov a len 30% z toho sa zbiera na recykláciu. Veľkú časť zozbieraného plastového odpadu vyváža EÚ na spracovanie do tretích krajín, niektoré však náš odpad už nechcú. Zvyšných 70% odpadu putuje na smetiská, do spaľovní, alebo, čo je najhoršie, končí v lesoch, na plážach, v riekach a moriach.

Európska komisia preto v januári prijala stratégiu pre plasty, kde požaduje, aby boli do roku 2030 za cieľ recyklované alebo opätovne využívané všetky plastové obaly. Píše sa tu aj o redukcii jednorazových plastov a mikroplastov.

Mikroplasty
  • drobné plastové častice menšie ako 5 mm
  • môžu sa vytvárať opotrebovávaním väčších vecí pozostávajúcich z plastov, napríklad pri nosení alebo praní syntetických textílií alebo
  • schválne vyrábať a pridávať do produktov ako sú napríklad pleťové či telové peelingy. Niektoré členské štáty EÚ už tieto mikroplasty zakázali.

Stratégiu z dielne komisie už odobrili členovia výboru pre životné prostredie. Poslanci vo svojej správe žiadajú dodatočné opatrenia. Do roku 2020 by chceli zakázať mikroplasty v kozmetike a čistiacich prostriedkoch. Na podporu dôvery spotrebiteľov chcú zaviesť štandardy kvality pre recyklované plasty a taktiež si želajú znížiť uvoľňovanie mikroplastov pri zdroji, najmä v prípade textilu, pneumatík, farieb a cigaretových ohorkov

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

„Až doteraz sme otázku nášho plastového odpadu presúvali do krajín ako Čína, ale Čína sa nedávno rozhodla, že zakáže dovoz plastového odpadu z EÚ, takže teraz musíme konať. Musíme inovovať a investovať,“ urguje autor správy Mark Demesmaeker (ECR, Belgicko).

Poslanci majú momentálne na stole aj ďalší návrh ohľadne plastov. Ten chce zakázať niektoré plastové výrobky na jedno použitie, ako sú napríklad plastové príbory, taniere, slamky či paličky na balóny. Od výrobcov obalov sa očakáva, že pomôžu pokryť náklady na spracovanie tohto odpadu a takisto dostanú stimuly na vyvíjanie ekologickejších alternatív.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices