Europsky parlament
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti za pád mosta v Janove

Poslanci si v pondelok minútou ticha uctili obete nedávnych prírodných katastrof a pádu mosta v Janove. 

Stalo sa tak na výzvu predsedu EP Antonia Tajaniho krátko po začiatku septembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Parlament si pripomenul obete požiarov v Grécku a vo Švédsku, záplav v Kalábrii a pádu Morandiho mosta v Janove. Predseda EP vyjadril rodinám obetí týchto tragédií úprimnú sústrasť.

Antonio Tajani poukázal na negatívne dopady klimatických zmien, ktorých najnovším dôsledkom boli práve vysokými teplotami spôsobené požiare vo Švédsku.

Predseda EP však zároveň ocenil mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany, ktorý prostredníctvom helikoptér, hasičských lietadiel a ďalšieho vybavenia podporil prírodnými katastrofami zasiahnuté členské štáty. Táto pomoc podľa neho predstavuje hmatateľný príklad solidarity v EÚ.

V súvislosti s tragédiou v Janove Antonio Tajani vyzval na vyvodenie politickej zodpovednosti a urýchlenú rekonštrukciu mosta, ktorý je dôležitým uzlom transeurópskej dopravnej siete. Predseda EP tiež vyjadril nádej, že prostriedky EÚ na pomoc povodňami postihnutej Kalábrii sa využijú na obnovu regiónu.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Oznámenia o začatí rokovaní s Radou

Rozhodnutia výborov EP o začatí rokovaní s Radou (ministrov) EÚ – s cieľom dosiahnuť dohodu na finálnom znení legislatívnych návrhov v rámci takzvaného riadneho legislatívneho postupu – sú na základe článku 69c Rokovacieho poriadku EP zverejnené na samostatnej webovej stránke.

Pokiaľ do polnoci z utorka na stredu nebude v mene aspoň desatiny všetkých poslancov podaná žiadosť, aby o rozhodnutí daného výboru hlasovalo plénum EP, výbor bude splnomocnený zahájiť rokovania s Radou. V prípade, že aspoň 76 poslancov vznesie v danom termíne námietku, o rokovacom mandáte rozhodne plénum.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices