Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union-EP.

Branislav Škripek: Európa potrebuje nový model fungovania

Prejav predsedu J.C. Junckera síce pokryl všetky možné témy, ale neponúkol takmer žiadne zmysluplné riešenia. Dalo sa to očakávať. Sledujem to už dlhšie.  Predseda Juncker opäť pôsobil unavene a chýbala mu energia na riešenie sporov medzi štátmi, čo výraznejšie vystúpilo do popredia už počas ekonomickej krízy a krízy eurozóny.

Európska únia dnes potrebuje jasnú víziu v tak zásadných témach ako je migrácia, brexit alebo eurozóna. Namiesto toho sme počuli iba opakovanie starých návrhov, ktoré boli viackrát odmietnuté. A tak opäť strácame drahocenný čas, ktorý hlavne v týchto krízach nemáme.

Pán Juncker predsa len predniesol jeden návrh, ktorý však považujem za neprijateľný. Hlasovanie v Rade a Európskej rade by sa podľa Junckera malo zmeniť z jednomyseľného hlasovania na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou. V praxi by to znamenalo zásadnú vec. V prípade rozdielnych postojov  krajín V4 voči ostaným, ako tomu bolo napríklad v otázke migrácie a prijímania utečencov, budú tí menší prehlasovaní väčšími. Nebude  existovať možnosť zablokovať niektoré rozhodnutia, ako bolo tomu doteraz. Som preto presvedčený, že  Slovensko si musí ponechať suverenitu v zahranično-politických oblastiach.

Ďalej pán predseda Juncker hovoril o zlom a škodlivom nacionalizme. Tu sa chcem opýtať: Skutočne zabudol, že EÚ vznikla ako spoločenstvo národov? Európa má tragické skúsenosti tak ako s potláčaním identít jednotlivých národov  a rovnako tiež s presadzovaním jedného národa, jedného štátu a jedného vodcu. Žiadny európsky politik by na toto nemal nikdy zabudnúť!

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

Som presvedčený, že Európa potrebuje nový konfederačný model. Potrebujeme silné národy, lebo len toto je cesta ako mať silnú Európu. Musíme prehodnotiť mandát a postupy najdôležitejších centrálnych inštitúcií EÚ: Národné parlamenty musia mať ráznejšie slovo. Komisia by mala byť facilitátorom celoeurópskych riešení a nie suverénnym politickým subjektom. Žiadne nadnárodné kandidátky, ktoré presadzuje pán predseda! Nemôžeme dopustiť potláčanie suverenít krajín v mene budovania dočasného blahobytu či jednoliateho  rozhodovania väčších krajín.

A preto ako riešenie navrhujem otvorenie Lisabonskej zmluvy a preformulovanie niektorých dôležitých bodov, týkajúcich sa aj suverenity krajín. Lebo inak odchod Veľkej Británie nemusí byť posledným. S poľutovaním musím konštatovať, že Európa nezodpovedne zabúda na svoje žido-kresťanské korene a chýbajú jej aj skutoční hodnotoví lídri akými boli  Adenauer, Churchill či Thatcherová.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Branislav Škripek.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices