Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union.-EP

Juncker Európskej únii verí. Zvyšok funkčného obdobie chce venovať vylepšovaniu bezpečnosti

ŠTRASBURG / Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po štvrtýkrát predstúpil pred europoslancov, aby predniesol prejav o stave Európskej únie i svoje najbližšie ciele, ktorým sa chce venovať do konca svojho funkčného obdobia.

„Európska únia musí vystupovať jednotne, potom dokáže presadiť svoje záujmy,“ uviedol v úvode Juncker a pripomenul svoju dohodu s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Podľa neho by mala byť Európska únia na zahranično-politickom poli globálnym hráčom. Šéf Európskej komisie vyhlásil, že Európska únia bola vždy súčasťou jeho života a bude za ňu stále bojovať.

Junckerove plány v rámci hraníc Európskej únie

Juncker vo svojom prejave uviedol, že chce nové právomoci pre stíhanie financovania terorizmu a navrhuje, aby internetové firmy museli do hodiny mazať teroristickú propagandu. Európska komisia tiež navrhuje rozšíriť právomoci vznikajúceho Úradu európskeho verejného žalobcu tak, aby sa mohol zaoberať európskou problematikou. „Musíme byť schopní stíhať teroristov aj cez hranice. Terorizmus hranice neuznáva,“ povedal Juncker.

Vo svojom prejave Juncker prišiel s nápadmi, ktoré by mali voľby v Európskej únii ochrániť pred cudzími zásahmi, ale aj pred súkromnými subjektmi. Kroky, ktoré navrhuje majú zlepšiť transparentnosť politickej inzercie a nastaviť sankcie za neoprávnené využívanie osobných údajov v snahe ovplyvniť priebeh volieb. Ide o reakciu na škandál, ktorý vyvolal únik osobných údajov zo sociálnej siete Facebook spoločnosti Cambridge Analytica. Komisia tiež vyzýva štáty Európskej únie k lepšej spolupráci pri odhaľovaní hrozieb a k uplatňovaniu únijných pravidiel ochrany osobných údajov. 

Politika Junckera mimo hraníc Európskej únie

Jednou z najvýraznejších zmien, ktoré Juncker navrhuje je hlasovanie v otázkach zahraničnej politiky. Chce totiž presadiť, aby sa v týchto záležitostiach hlasovalo kvalifikovanou väčšinou a nie jednohlasne ako je to teraz.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Vonkajšie hranice Európskej únie potrebujú podľa Junckera efektívnejšiu ochranu. Komisia preto navrhuje v roku 2020 navýšiť počty príslušníkov Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže na 10 000 ľudí. Juncker tiež upozornil, že členské krajiny sa stále nezhodli na tom, ako solidárne v migračnej kríze spolupracovať. Bez takej dohody ale podľa neho nie je možné udržať schengenský priestor voľného pohybu.

Šéf Európskej komisie je proti návratu hraníc dovnútra Európskej únie. Vyzval preto nadchádzajúce rakúske predsedníctvo, aby urobilo zásadné kroky pri nájdení vhodných reforiem, ktoré by vyriešili migračnú krízu v Európskej únii.

Počas prejavu Juncker navrhol aj vyššie investície do vzťahu s Afrikou, ktorá podľa neho nepotrebuje charitu, ale skutočné rovnocenné partnerstvo. Vyjadril sa ale aj na adresu odchádzajúcej Veľkej Británie, ku ktorej mierne nostalgicky podotkol, že bude pre Európsku úniu vždy veľmi blízkym partnerom. Vyjadril tiež nádej, že dôjde k dohode medzi Európskou úniou a Britániou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices