benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Rozdielna mzda za rovnakú prácu neprispieva k stabilite EÚ

Jean Claude Juncker, predseda Európskej komisie, predniesol na dnešnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) svoju správu o stave Únie. Mal v nej jasne pomenovať priority a výzvy stojace pred Komisiou v záverečnom roku jej fungovania. To sa však neudialo.

Juncker mal tento krát na rozdiel od minulého roku len všeobecný prejav plný nekonkrétnych fráz. Pravdepodobne v súvislosti s blížiacim sa brexitom sa snažil zdôrazňovať potrebu jednoty Únie. Nepovedal však už ako ju chce posilňovať,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová. V prednesenej správe sa napríklad vôbec nevenoval problematike týkajúcej sa sociálnej politiky.

Pritom je to práve rýchlejšie vyrovnávanie sa platových rozdielov medzi starými a novými členskými štátmi Európskej únie, ktoré by dokázalo zvýšiť dôveru v integračný projekt v mnohých krajinách,“ priblížila europoslankyňa. Výrazne rozdielna mzda za rovnakú prácu v jednotlivých štátoch totiž neprispieva k stabilite EÚ. „Je oprávnené, že občania viacerých členských krajín, vrátane Slovenska, očakávajú že Komisia v spolupráci s lídrami národných štátov pripraví legislatívu, ktorá podporí mzdový rast vo východnej časti Únie, zdôraznila Monika Beňová.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Správa predsedu Komisie sa nedostatočne venovala aj otázkam ďalšieho posilňovania ekonomickej spolupráce a rastu, či rozvoja spolupráce krajín v oblasti európskej bezpečnosti.V našom záujme je predovšetkým budovanie pevnejšej a konsolidovanejšej Únie, ktorá bude schopná lepšie sa prispôsobovať potrebám ľudí a dôsledne zohľadňovať ich požiadavky,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices