Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union-EP.

Junckerov návrh o hlasovaní kvalifikovanou väčšinou v EÚ berie ministerstvo na vedomie

BRATISLAVA – Návrh predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o hlasovaní kvalifikovanou väčšinou v niektorých otázkach zahraničnej politiky treba vnímať v širšom kontexte – medzinárodné prostredie sa rýchlo mení, ak chce Únia zohrávať globálnu úlohu, na ktorú je predurčená, musí vedieť rýchlo a rozhodne reagovať a to je závislé od dohody členských štátov.

Slovenský rezort diplomacie tak reagoval na Juckerov návrh, ktorý odznel v jeho poslednej správe o Stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu. Ako ďalej informoval hovorca rezortu Boris Gandel, ministerstvo návrhy Európskej komisie na rozšírenie oblastí v zahraničnej politike EÚ, kde by sa mohlo hlasovať kvalifikovanou väčšinou, berie na vedomie.

Rezort zároveň pripomenul, že tento krok avizovala EK už dávnejšie a vychádza z toho, čo umožňuje súčasný právny poriadok EÚ. „Z nášho takmer 15-ročného členstva v EÚ máme skúsenosť, že problém s dohodou medzi členskými štátmi v zahraničnej politike bol vyslovene ojedinelý jav. V naozaj kľúčových momentoch Únia vždy dokázala ukázať jednotu. Úsilie hľadať politicky konsenzuálne riešenia na úrovni EÚ sa nám preto v tejto fáze javí ako najlepšia cesta. Hľadanie spoločných európskych riešení je hlavným východiskom pôsobenia SR v EÚ,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svojej poslednej správe o stave Európskej únie, ktorú predniesol v stredu v Štrasburgu, vyzval na silnejšiu Európsku úniu, ktorá by bola skutočným globálnym hráčom. To chce docieliť aj tým, že v niektorých otázkach zahraničnej politiky by sa mohlo rozhodovať kvalifikovanou väčšinou, nie konsenzom. „Nie je správne, že EÚ bola ticho v Rade OSN pre ľudské práva, pretože keď prišlo na odsúdenie porušovania ľudských práv v Číne, nie všetky štáty boli za jednotný postoj,“ vysvetlil Juncker. Tvrdí, že by sme sa mali posunúť k hlasovaniu kvalifikovanou väčšinou v otázkach ľudských práv, čo dovoľujú už aj súčasné zmluvy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices