Rasi, Navracsics
Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a eurokomisár Tibor Navracsics. PHOTO: © European Union.

Čerpanie eurofondov viazne. Čas sa kráti a Slovensko má ešte možnosť využiť 15 miliárd

BRATISLAVA / Aktuálne čerpanie eurofondov je na úrovni iba 16-tich percent. Pritom sme už za polovicou jeho obdobia a k dispozícii máme ešte 15 miliárd eur. Slušný balík. Bola by škoda ho nevyužiť na cesty, školy, či vedu a zdravotníctvo. Otázne je, či sme sa niečo naučili, alebo skôr poučili z obdobia rokov 2007 – 2013, ktoré je už uzatvorené. Hodnotili ho v Bratislave. Aj za účasti vicepremiéra pre investície, Richarda Rašiho. Podľa odborníkov sa dá v tejto oblasti robiť viac.

Zdravotníctvo, výskum, veda, vzdelávanie, regionálny rozvoj… aj keď to na prvý pohľad vyzerá, že to je súhrn toho, čo na Slovensku nefunguje, tak vďaka eurofondom to ešte ako-tak funguje. Až 80 percent verejných investícií je tu vďaka eurofondom v ich prvom období 2007 až 2013, ktoré sa dnes hodnotilo v Bratislave. „Diaľnice, námestia, kultúrne pamiatky, moderné vzdelávacie inštitúcie,“ tvrdí podpredseda vlády pre investície a informatizáciu, Richard Raši.

​Eurofondy majú odstraňovať obrovské regionálne rozdiely a aj keď o ich prínose netreba diskutovať: „Prinášajú im lepšiu kvalitu života, zisky, prácu, lepšie ovzdušie,“ hovorí Richard Filčák, vedúci Prognostického ústavu SAV. „Spomalili narastanie rozdielov, hoci nárast ako taký sa zastaviť nepodarilo,“ tvrdí Vladimír Baláž, ekonóm SAV.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Okrem byrokracie, ktorú nevymyslia ani v Bruseli, bežní a čestní žiadatelia narážajú aj na ďalšie problémy. „Je to o záujmoch o nejakých lokálnych partnerstvách medzi podnikateľmi,“ hovorí Filčák. Témou konferencie bolo, či sme sa poučili. V aktuálnom cykle máme čas už len do roku 2020 a čerpanie je na úrovni necelých 16 percent. „Situácia nie je ideálna, najmä v operačnom programe Výskum a inovácie,“ objasňuje Denisa Žiláková, riaditeľka úradu podpredsedu vlády pre investície.

Vicepremiér tvrdí, že vláda prijíma opatrenia, aby čerpanie nebolo také zložité a ani také skorumpované. „Eliminujeme styk prijímateľa a poskytovateľa face to face,“ tvrdí Raši. „Značná časť prostriedkov sa vlastne vždy čerpá až v tom poslednom roku toho obdobia,“ tvrdí Baláž.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices