Axel Voss
Nemecký poslanec Axel Voss. PHOTO: © European Union-EP.

Axel Voss: Chceme posilniť a chrániť práva všetkých, čo niečo vytvárajú

Európsky parlament pracuje na novej legislatíve ohľadne autorských práv, ktorá by mala zodpovedať aj internetovému prostrediu. Všetci autori by podľa nej mali byť chránení a odmeňovaní.

 V stredu 12. septembra poslanci odobrili vyjednávací mandát Európskeho parlamentu ohľadne autorských práv na internete. Parlamentní vyjednávači môžu teraz začať rokovať s členskými štátmi o konečnej podobe nových pravidiel. Tie by mali umelcom a novinárom zaistiť spravodlivé odmeňovanie a to aj v digitálnom svete. Znamená to, že už nebudeme môcť len tak robiť mémy? Aký dopad to bude mať na internetové prostredie? O novej legislatíve hovorí nemecký poslanec Axel Voss (EPP), ktorý mal v parlamente túto tému na starosti.

Koho práva má táto legislatíva chrániť?

Chceme posilniť a chrániť práva všetkých, čo niečo vytvárajú – či už sú to spisovatelia, interpreti, speváci, textári alebo novinári. Všetci túto ľudia sú držiteľmi autorských práv. A všetci sú vo veľmi nevýhodnom postavení – ich diela vo veľkom využívajú obrovské platformy, ktorým z nich kvapká zisk. Autori však z neho nedostávajú patričný podiel. Veľké americké platformy zarábajú obrovské peniaze, zatiaľ čo naši umelci ich strácajú. Preto musíme posilniť ich práva.

Sú mémy a paródie v ohrození?

Nie, vôbec nič im nehrozí. Aj naďalej sa na nich budú vzťahovať výnimky platné v národných legislatívach, tak ako doteraz. Z právneho hľadiska sa nič nezmení.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Aký je význam článku 11 o digitálnom využívaní novinárskej práce?

Veľké platformy dnes bežne zverejňujú spravodajský materiál, no jeho vydavatelia z toho nedostanú nič. Článok 11 týmto vydavateľom prisudzuje špecifické práva, aby si od nich mohli nárokovať na odmenu. Toto sa nevťahuje na hyperlinky a kópie na súkromné účely, platformy ako napríklad Wikipédia ich budú môcť aj naďalej využívať.

Čo sa zmení pre menších, nezávislých vydavateľov a autorov?

Takisto si budú môcť nárokovať na odmenu od platforiem, ktoré zverejňujú ich obsah. Pre malých vydavateľov to má nesmierny význam, pretože ich pozícia je v porovnaní s veľkými webmi veľmi slabá.

Hrozí nebezpečenstvo pre samotný internet?

Určite nie, je to absurdné. Nič sa nezmení, okrem toho, že držitelia práv budú konečne internetovými platformami odmeňovaní za svoju prácu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices